Reizen door Europa // Wandelen op de bergen van Yr Eifl ~ Wales

Wales Llyn Yr Eifl Nant Gwrtheyrn

De vallei Nant Gwrtheyrn met het voormalige steengroeve dorpje Porth y Nant gezien vanaf de Yr Eifl.

 

Het gebergte Yr Eifl op het schiereiland Llŷn // Wandelen over brede paden met een waanzinnig mooi uitzicht.

Onze reden om de bergen van Yr Eifl te bezoeken was het goed bewaarde heuvelfort Tre’r Ceiri uit de ijzertijd. Helaas zagen we bij de thuiskomst pas dat het fort aan de andere kant van het gebergte lag. Hadden we omhoog gekeken, toen we op de B4417 vanaf Llanaelhaearn naar Llithfaen reden, dan hadden we het fort zien liggen op de berg Tre’r Ceiri.

Op de weg van Llithfaen naar Nant Gwrtheyrn zou een parkeerplaats zijn. In het dorp Llithfaen sloegen we na de bushalte rechtsaf. Een bord gaf Nant Gwrtheyrn aan. Deze weg was een uidaging. Met slechts ruimte voor één auto, waarbij we vurig hoopten geen tegenliggers tegen te komen en waarbij de twijfel steeds sterker werd of het wel de juiste weg was naar de parkeerplaats.

Yr Eifl is een gebergte op de noordkust van het schiereiland Llŷn, bestaande uit 3 toppen van west naar oost: Garn Fôr of Mynydd y Gwaith (444m) met telefoonmasten en het mooiste uitzicht, de hoogste top Garn Ganol (564m) en Tre’r Ceiri (485m) met het fort uit de ijzertijd. Op een heldere dag kun je van de toppen Isle of Man, Cardigan Bay en het Ierse Wicklow gebergte zien liggen. Op de dag van onze wandeling konden we aan de noordkant van het gebergte het eiland Anglesey, de monding van de Menai Strait en de bergen van Snowdonia en aan de zuidwestkant de baai van Porth Nefyn.

Tijdens onze wandeling vanaf de parkeerplaats naar Garn Fôr hadden we steeds beter zicht op Nant Gwrtheyrn – Vallei van Gwrtheyrn. In deze vallei ligt het voormalige steengroevedorpje Porth y Nant. Tegenwoordig is dit een centrum voor de Welse taal en erfgoed.

De organisatie Edge of Wales Walk heeft diverse wandelpaden uitgezet langs de kustlijn van Llŷn. Meer over wandelen op het schiereiland Llŷn.

 

Wales Llyn Yr Eifl uitzicht baai Porth Nefyn

Uitzicht vanaf Yr Eifl over de baai van Porth Nefyn en de Ierse Zee.

 

Wales Llyn Yr Eifl heide gaspeldoorn

De hellingen van de Yr Eifl zijn begroeid met de paarse heide en het gele gaspeldoorn.

 

Llyn Yr Eifl herdershut Wales

De vervallen herdershutten op de helling van Garn Fôr met uitzicht op de bergen van Snowdonia.

 

Wales Llyn Yr Eifl uitzicht baai Trefor

Het uitzicht van Yr Eifl op de baai van Trefor en helemaal links de monding van Menai Strait en het eiland Anglesey.

 

Wales Llyn Yr Eifl herdershut

Herdershut met uitzicht over de vruchtbare heuvels van het schiereiland Llŷn.

 

Wales Llyn Yr Eifl wandelpad Irish Sea

Het brede wandelpad met stenen muurtjes met uitzicht over de baai van Porth Nefyn en de Ierse Zee.

 

Wales Llyn Yr Eifl parkeerplaats stenen

Kunstwerk van stenen met Keltische versieringen bij de Yr Eifl parkeerplaats langs de weg van Llithfaen naar Nant Gwrtheyrn.

 


 

 

 

 

Leave a Reply