Bepaal de richting van je merk // Maak een visionboard

visionboard maken

Om een visionboard te maken heb je niet veel nodig: een stapel tijdschriften, een schaar en lijm.

 

Een visionboard maken.

Elke keer verbaast het me hoeveel informatie erboven komt als ik een visionboard maak. Zo ook bij het maken van het onderstaande bord voor één van de persona’s van mijn website. Ik wilde duidelijkheid over Paul de Meubelmaker. In het begin zocht ik letterlijk naar plaatjes van een meubelmaker. Uiteraard zonder veel succes. Opeens wist ik waarom ik op het woord meubelmaker was gekomen en kon ik de ‘meubelmaker’ loslaten. Begrippen als ‘vakmanschap’, ‘handwerk’ en ‘dichtbij de natuur’ kwamen terug in de plaatjes die mijn aandacht trokken. Begrippen waar ik in eerste instantie niet aan ‘dacht’. De gevonden plaatjes plakte ik aan elkaar tot het één groot geheel werd.
Het beeld van Paul werd duidelijker. Hij was niet langer Paul de Meubelmaker, maar Paul de Ambachtsman: iemand die met zijn handen werkt vanuit een ambacht, een liefde voor de natuur en een gevoel voor schoonheid. Iemand die woont in (de omgeving van) Breda, internationaal werkt en zich langzaam naar boven werkt. Paul dient de dezelfde waarden en drijfveren te bezitten als ik heb.
Het viel me echter ook op dat alle personen en dieren einzelgangers waren. In eerste instantie meende ik dat dat kwam omdat er geen plaatjes waren met meerdere personen – ja natuurlijk, het is de schuld van de tijdschriften ;) -. Het werd me duidelijk wat mijn visie miste: samenwerking. Samen resultaat bereiken.
Ik bladerde de tijdschriften opnieuw door. Dit keer vond ik wel afbeeldingen waarop een vorm van samenwerking was. Het board hangt nu boven mijn computer zodat ik er steeds weer naar kan kijken. De inzichten verzamel ik in mijn notitieboek.

 

Benodigdheden:

• Een stapel tijdschriften
• Lijm (ik prefereer een plakstift)
• Een schaar (optioneel – voor de perfectionisten. Scheuren kan ook)
• Een leeg vel als ondergrond (optioneel – ik gebruik geen ondergrond maar plak de plaatjes op de randen aan elkaar)
• Viltstiften, krijtjes, potloden etc. (optioneel – als je ideeën erbij wilt schrijven of tekenen)
• Een notitieboek

 

Werkwijze

1. Ik begin met een meditatie van 10 minuten en neem na de meditatie een begrip in gedachten dat het onderwerp zal zijn van mijn visionboard. Er zijn verschillende manieren om te beginnen. Ik vind het belangrijk om vooraf een moment van rust te creëren. Dat kan met een meditatie, een wandeling of wat dan ook je tot rust brengt.

2. Blader de tijdschriften door en scheur of knip de plaatjes en/of teksten uit waar je oog opvalt. Je kunt ervoor kiezen om alleen beelden te gebruiken zoals ik heb gedaan. Maar je kunt ook kiezen voor juist alleen teksten of voor allebei. Ik ben visueel ingesteld en ga dus voor de beelden.
Je zult merken dat je in het begin gericht en letterlijk zoekt, maar hoe langer je bezig bent je oog opeens op hele andere beelden valt dan je in gedachte had. Blijf niet te lang zoeken. Niet langer dan 45 minuten.

3. Kijk naar de plaatjes die je hebt verzameld en begin willekeurig te plakken. Het hoeft geen kunstwerk te worden.
Eventueel kun je visionboard verrijken met tekeningetjes of teksten die je erbij schrijft.

4. Hang het visionboard op of leg het voor je op de grond.

5. Schrijf op wat je ziet. Welke betekenis heeft het voor je?
Nog leuker is om deze stap samen te doen. Vertel niet wat je in gedachte had maar laat de ander eerst vertellen wat hij of zij ziet in jouw board? Wat valt op?

 

visionboard ideale klant

Mijn visionboard voor Paul de Ambachtsman, één van mijn persona’s van mijn website.

 
 


 

 

 

 

Leave a Reply