Unica Breda 2016 // Vakmanschap en design uit Breda

Unica Breda 2016 ambachtenbeurs

Genieten van een lekker taartje en een goed gesprek tijdens Unica Breda.

Unica Breda // creativiteit, schoonheid en ambacht.

Via Facebook ontving ik in december een uitnodiging van Sofie van Kemenade voor Unica Breda. Met interesse las ik de website en zag ik dat in 2014 de eerste editie was geweest. Ik was vastbesloten om de tweede editie niet te missen.

Ik vind het een verademing om dit soort evenementen te bezoeken en te zien hoe ware ambachtslieden met hun creativiteit, hun vakmanschap en hun liefde voor het materiaal de meest unieke meubels, kleding, sieraden, etc. vervaardigen. Even geen massaproductie.

 

 

Mijn bezoek aan de beurs voor ambachtelijk design.

Samen met Saskia bezocht ik de beurs op zondag 31 januari. Het was precies wat ik had verwacht: een goed georganiseerde beurs met producten van ongekende schoonheid en excellente kwaliteit. Aan de hand van het handige gidsje dat we ontvingen bij binnenkomst, bekeken we op ons gemak de stands van 25 ontwerpers om daarna te genieten van de heerlijkheden van catering Ravanello in de kantine.

Onderstaand twee concepten van ontwerpers die hun werk presenteerden op Unica Breda. Bijna alles op deze ambachtelijke designbeurs had mijn interesse en bewondering, maar deze twee spraken me het meeste aan.

 
 

Studio Kocks // Ontwerpen is visueel filoseferen.

Studio Kocks Sofa

Fotografie © Studio Kocks // Deze design sofa van Studio Kocks zit zeer comfortabel en is praktisch in het gebruik.

Bij deze stand viel de bank met rechte en strakke lijnen direct op. Het is een pronkstuk voor een grote woonkamer. Ik vroeg me stilletjes af of zo’n rechthoekige bank goed zou zitten. Gelukkig vroeg Jean-Paul ons om plaats te nemen op de bank zodat we dat konden uitproberen. Ik was meteen verkocht. De bank zat zeer comfortabel. De kussens in de vorm van kubussen boden juist een heerlijke steun.

Studio Kocks

Interieurarchitect Jean-Paul Kocks studeerde in 2010 af van de Sint Joost academie in Breda. Hij ontwerpt en vervaardigt meubels en interieurs met een artistieke uitstraling en met aandacht voor detail. Meer informatie over Studio Kocks.

 
 

De Houtbroeders // Bevlogen in het toepassen van oude en nieuwe technieken.

Houtbroeders ambacht breda

De houten sticker en folder van de Houtbroeders uit Breda.

Mijn interesse begon bij de houtstickers die in een bak tentoongesteld stonden. Ongelooflijk dat het materiaal van deze sticker zuiver hout is. Maar mijn interesse sloeg om in bewondering toen ik de foto’s zag van een restauratie van kozijnen bij een pand uit ca. 1900. Het onvervalste vakmanschap deed me denken aan het werk van Stone Natural Class. Elke keer als ik dit soort beelden zie van zulk kunstig en trefzeker handwerk, word ik helemaal blij.

De Houtbroeders

Sinds 2013 ontwerpt en realiseert dit collectief van drie vakbroeders – Bart van Halem, Joris Gerritsen en Jaap van Kemenade – kameraccessoires tot complete interieurs. Daarbij combineren zij machinale houtbewerking, digitale hulpmiddelen met traditioneel handwerk. Meer informatie over de Houtbroeders.

 
 

Unica Breda werd gehouden op 30 en 31 januari 2016 in het Electron-gebouw in de Belcrum van Breda. Ik hoop vurig dat er nog een derde editie komt. Deze beurs is een meerwaarde voor Breda als designstad.

Leave a Reply