Tips voor bloggen met WordPress // Categorieën en tags

Blog categorieen tags

Het overzicht van hoofdcategorieën, subcategorieën en tags van de blog van Memento Vivi.

 

Bloggen met WordPress // Categorieën en tags, de basis.

Bij een WordPress website kun je pagina’s en berichten (posts) aanmaken. De berichten worden getoond op je blog-pagina. Bij berichten kun je één of meerdere categorieën aanvinken en tags toevoegen. Bij een pagina kan dat niet.

Als je geen categorieën aanmaakt, worden alle berichten automatisch in de default categorie – uncategorized – geplaatst. Persoonlijk vind ik dat slordig staan. Maar ja, ik ben pietluttig in dat soort zaken.

Categorieën en tags kun je toevoegen als je een bericht schrijft. Als je een categorie of tag wenst aan te passen of te verwijderen, dan vind je onder ‘Berichten’ in het linkerzijmenu de pagina’s van de categorieën en tags. Op deze pagina kun je ook de ‘slug’ aanpassen van een categorie of tag.

Bij het opzetten van een blog maar ik gretig gebruik van de mogelijkheden die categorieën en tags hebben. Zo gebruik ik ze om de positie bij zoekmachines te verbeteren en om verzamelpagina’s te maken met meerdere berichten over een bepaald onderwerp (tags) of met berichten uit dezelfde rubriek (categorie). Het geeft me de mogelijkheid om berichten te rangschikken.

 

Categorieen Tags WordPress

Bij WordPress blogpost (ofwel bericht) kun je aan de linkerzijde categorieën en tags instellen.

 

Bloggen met WordPress // Het verschil tussen een categorie en een tag.

Een categorie zie ik als een rubriek. Een tag als een onderwerp of zoekterm. Een rubriek kan over meerdere onderwerpen gaan.
Met categorieën maak ik een hiërarchie van de informatie op een blog. Je kunt de categorieën verdelen in hoofd- en subcategorieën. Zo’n verdeling hoeft natuurlijk niet maar als je veel informatie aanbiedt, is het verstandig om je blog overzichtelijk te houden. Er zijn geen regels voor het aantal categorieën. Mijn advies: gebruik niet meer dan vijf hoofdcategorieën en 15 subcategorieën.

Tags hebben een platte structuur. Ze zijn niet verbonden met een categorie.
Het beste is om niet meer dan vijf tags aan een bericht toe te voegen.
Schrijf meerdere berichten met dezelfde tag. Met andere woorden: gebruik niet bij elke bericht een nieuwe tag. Des te meer verschillende berichten je schrijft over één bepaalde tag (onderwerp), des te meer kans dat je blog hoog komt bij een zoekmachine op dat onderwerp.

 

Nog wat tips over categorieën en tags:
• Zorg ervoor dat een tag (woord) niet ook als categorie wordt gebruikt.
• Beperk het aantal woorden per tag of categorie tot drie.
• Wees consistent let op de schrijfwijze. Of alle tags (of categorieën) met hoofdletters of alles met kleine letters. Het is een klein detail, maar pietluttige lezers zoals ik, kunnen afknappen op een blog als dat door elkaar wordt gebruikt.

Niet onbelangrijk: een goede indeling van je blog met relevante categorieën en tags verbetert je positie bij zoekmachines.

 

WordPress Menu Tags

De optie ‘Menu’s’ onder ‘Weergave’ // Een verzamelpagina met berichten gebaseerd op tags aan een menu toevoegen.

 

Bloggen met WordPress // Een menu maken met verzamelpagina’s van meerdere categorieën en tags.

In de footer van deze website heb ik een menu gemaakt met linken naar verzamelpagina’s. Dit menu heb ik samengesteld met de optie ‘Menu’s’ onder ‘Weergave’. De meest voor de handliggend is een pagina, bericht of categorie toe te voegen aan een menu. De optie ‘Aangepaste links’ maakt het mogelijk om een verzamelpagina met berichten gebaseerd op tags aan een menu toe te voegen.

Op bovenstaand voorbeeld heb ik een link gemaakt naar de verzamelpagina met alle berichten over Engeland.
De url wordt dan https://www.memento-vivi.com/tag/engeland

Er is nog meer mogelijk. Stel dat je op die pagina de berichten wilt tonen van twee tags. Bijvoorbeeld niet alleen de berichten over Engeland maar ook over Schotland. Een pagina dus met alle berichten die één van de twee tags hebben:
https://www.memento-vivi.com/tag/engeland,schotland/
Gebruik een , (komma) tussen de namen van de tags.

Of juist alleen de berichten die zowel over Engeland als over Schotland gaan.
Een pagina met berichten die beide tags hebben:
https://www.memento-vivi.com/tag/engeland+schotland/
Gebruik een + (plusteken) tussen de namen van de tags.

Met categorieën kun je dit ook doen, dan wordt het
https://www.memento-vivi.com/category/engeland+schotland/
of https://www.memento-vivi.com/category/engeland,schotland/

 

Leave a Reply