Textiel verven met acrylverf // Het resultaat na het wassen van de stof

stof acrylverf gewassen

Het resultaat van acrylverf op textiel na het één keer wassen van de stof in de wasmachine op 30˚C.

 

Textiel verven met acrylverf // Een laptoptas in de maak.

Ik wilde een nieuwe tas maken. Dit keer moest het een tas worden voor mijn laptop. Allereerst knipte ik de onderdelen voor de tas uit een lichtgrijze canvas en werkte ik deze af met een lockmachine om te voorkomen dat de randen van de stof zouden rafelen.
De onderdelen liet ik een nacht weken in een mengsel van roze plakkaatverf en water. Daarna beschilderde en bestempelde ik de canvasstof met ruitjes, strepen en stippen.

 

textiel acrylverf begin

De stof beschilderd met plakkaatverf in patronen van ruitjes, streepjes en stipjes. Ik was niet tevreden over de kleuren. Ze waren te donker.

 

Textiel verven met acrylverf // Stof beschilderen met een ruitjespatroon in diverse lagen over elkaar.

Ik was echter niet tevreden over de kleuren. Ik vond ze te donker. Dus besloot ik de stof, na een keer goed wassen, over te schilderen. Omdat ik geen witte plakkaatverf meer op voorraad had, besloot ik acrylverf te gebruiken. De acrylverf mengde ik met textielmedium en water. In vier lagen bouwde ik een nieuw ruitjespatroon op. Tussen de lagen door liet ik de verf goed opdrogen en streek ik de achterzijde van de stof op een hoge temperatuur om de verf te fixeren in de stof.

 

textiel acrylverf eerste laag

Ik had geen witte plakkaatverf in huis, dus besloot ik de stof te beschilderen met acrylverf gemengd met textielmedium en water.

 

Textiel verven met acrylverf // Het resultaat vóór het wassen van de stof.

Het uiteindelijk resultaat vond ik mooi. Met name het leerachtig en glimmend effect van de beschilderde stof.
Net als plakkaatverf is acrylverf zeer bruikbaar om stoffen te beschilderen. Het mengt makkelijk met textielmedium en laat zich makkelijk verdunnen met water. Acrylverf vind ik wat steviger dan plakkaatverf. De eerste lagen trekken goed in de stof – mits de stof niet synthetisch is. Daarna raakt de stof verzadigd en komt de verf op de stof te liggen. Dat geeft de stof een mooi, glimmend effect.

Wellicht overbodig: het is niet verstandig om over de zijde van de stof met de laag acrylverf te strijken. De verf kan aan het strijkijzer blijven plakken. Strijk dus altijd de achterzijde van de stof en/of gebruik een doek om over de stof te leggen.

 

textiel acrylverf voor wassen

Alle onderdelen overgeschilderd met acrylverf. Ik was tevreden over de kleuren en het leerachtige effect.

 

Textiel verven met acrylverf // Het resultaat na het wassen van de beschilderde stof in de wasmachine.

De volgende stap was het wassen van de stof. Ik ben namelijk van mening dat de door mij gemaakte producten gewassen moeten kunnen worden – bij voorkeur in een wasmachine -. Na het uitvoerig strijken van de stof, waste ik de stof in de wasmachine op 30˚C. Het resultaat was teleurstellend. De verf had op veel plaatsen losgelaten.

 

[EDIT 4 mei 2017] Hoewel ik bij het schrijven van deze post dacht dat dit kwam door het gebruik van acrylverf, ben ik daar nu niet meer zo zeker van. Ik vermoed nu dat het eerder komt door het gebruik van witte verf.[/EDIT]

 

eindresultaat wassen textiel- acrylverf detail

Een close-up van de gewassen stof. De verf ligt duidelijk op de stof. Acrylverf trekt niet mooi in de stof zoals plakkaatverf.

 

Textiel verven met acrylverf // Acrylverf verwijderen uit stof.

Diverse pogingen heb ik ondernomen om daarna de acrylverf te verwijderen uit de stof. Ik heb de stof een nacht in Vanish laten weken, meerdere keren gewassen op 90˚C, drie weken in emmer met een chlooroplossing laten staan…
Op geen enkele manier is de stof nog mooi te krijgen.

 

resultaat na wassen textiel acrylverf

Het resultaat van acrylverf op textiel na diverse keren wassen op 90˚C.

 


 

 

 

 

Leave a Reply