Textiel bewerken // Stof beschilderen met acrylverf voor een handtas

zelf tas maken

Textiel beschilderen met acrylverf voor een handtas

Textiel beschilderen // Ruitjes, ruitjes, ruitjes…

Mijn vorige tas had een stijlvol ruitje in helderblauw en felroze. Ik weet nog hoe ik hem eindeloos bewonderde in de etalage en besloot dat hij een cadeautje zou zijn voor mezelf. Die tas had alles: een aantrekkelijke vormgeving gecombineerd met een perfecte functionaliteit. Niet te groot en niet te klein. Al mijn prullen pasten erin. En het allerbelangrijkst: de tas had een extra lange schouderband (een must voor een handtas die mijn goedkeuring wenst te bezitten).

Het was een donker momentje toen ik ontdekte dat hij stuk was. Ik zocht naar een nieuwe tas met dezelfde functies en met een knus ruitjespatroon. Ik houd van ruitjes. Het geeft me een warm en gezellig gevoel. Mijn zoektocht was tevergeefs. Dus besloot ik zelf een soortgelijke tas te maken.

 

 

Textiel bewerken // Stof beschilderen met acrylverf en decoreren met stiksels.

Voor textielverven gebruik ik alleen stoffen van natuurlijke vezels zoals 100% katoen. Nadat ik de stof had gekleurd met Dylon, wilde ik horizontale en verticale strepen op de stof schilderen zodat er een ruitjespatroon zou ontstaan. Voorheen gebruikte ik Decorfin textielverf, maar deze potjes zijn voor mij te klein en te prijzig.
Ik heb altijd een voorkeur gehad om te werken met acrylverf. Daarom besloot ik dit keer te experimenteren met acrylverf.

Mijn eerste constastering was dat – in vergelijking met textielverf – acrylverf de stof stugger en dikker maakt. Om de verf vloeibaarder en dunner te maken, mengde ik de verf met water. Dit eindigde ook in een mislukking: zodra ik de verf op de stof aanbracht, liepen de kleuren uit.
Tijdens het zoeken naar een oplossing op internet, vond ik textielmedium van Creall. Door de acrylverf te vermengen met dit medium (en een beetje water) kreeg ik het resultaat wat ik wilde. Het bleek een perfecte manier te zijn om stoffen te beschilderen en soepel te houden.
Als laatste decoreerde ik de stof met stiksels in diverse kleuren om het ruitjespatroon te benadrukken.

[UPDATE 10 februari 2015] Acrylverf geeft de stof een dikker effect. Plakkaatverf trekt beter in de stof. Na deze ontdekking gebruik ik liever plakkaatverf om stof te beschilderen.

 

Werk in uitvoering: van schets tot tas

 


 

 

 

 

Reacties

 1. hans okt 31,2015

  Beste,
  Ik ben ook kleding aan het beschilderen voornamelijk voor mijn dochtertjes. Ik gebruik nu textielvef van het merk amsterdam en Decorfin. Maar na het wassen is een deel van de verf al weg. Ook voelt de verf hard en dik in plaats van dat het echt in de stof zit… Heb je nog tips voor me?

  Hoor t supergraag!!

  Grote groet,
  Hans

  • Irèn // Memento Vivi nov 2,2015

   Hoi Hans,

   Welke stof gebruik je?
   Op een synthetische stof blijft verf niet goed ‘plakken’. Dat was je er zo uit. Het beste is 100% katoen te gebruiken.

   Mijn geheim is eindeloos strijken.

   Heb je stof na het verven voor circa vier minuten op een hoge stand gestreken?
   Om te voorkomen dat de stof verbrandt en de strijkijzer vies wordt, is het verstandig om een theedoek of een hydrofiele doek op de beschilderde stof te leggen – ik spreek uit ervaring ;-)
   Zijn er bruine vlekken door te heet strijken, dan is de stof te redden door deze in Vanish te weken. Weken in Vanish is trouwens altijd handig: het maakt kleuren minder gelig en mooi helder.

   De verf zit er na het schilderen redelijk dik op. Zeker bij acrylverf. Door de stof te wassen (na het strijken!) wordt de stof met verflaag soepeler.

   Textielverf van Amsterdam ken ik niet. In het begin heb ik geëxperimenteerd met de verhoudingen tussen Decorfin textielverf en water om een goed resultaat te krijgen. Ik vond het te duur worden. Sinds ik een menging van plakkaatverf, water en textielmedium gebruik, vind ik het resultaat mooier. Ik breng het wel dun aan. Zoals je aquarelverf gebruikt – het is bij mij geen olieverfschilderij ;-)

   Als je meerdere verflagen op wilt zetten, krijg je een mooi resultaat door na een laag de stof heet te strijken, een nacht te laten weken in een koud water met azijn en te laten drogen (weer strijken). En vervolgens de volgende laag erop te zetten. Best tijdrovend.

   Veel succes!

   Groet, Irèn

 2. Shauni jan 24,2017

  Hallo!

  Ik wil graag met acrylverf op een T-shirt schilderen voor het maken van een carnavalskostuum.
  Maar ik zit nog met een vraag:

  Stel dat ik het T-shirt gewoon met acrylverf en wat water verf (zonder het medium), zal de verf dan afgaan in de was of op mijn huid?
  Hoe voorkom ik dat? Strijken voor het wassen of dragen?
  En gebruik je veel water bij de acrylverf?

  Alvast bedankt!

  • Irèn Nooren feb 1,2017

   Ik heb het nog niet geprobeerd om acrylverf (of plakkaatverf) te gebruiken zonder texielmedium. Wellicht dat het strijken er wel voor zorgt dat de verf fixeert in de stof. Ik vind dat het uit proberen waard.

   Dat geldt ook voor de hoeveelheid water dat je toevoegt aan acrylverf. Mijn ervaring is dat te veel water ervoor kan zorgen dat de verf uitloopt in de stof. Het lukt dan niet meer om strakke lijnen te maken. Dat ligt natuurlijk ook aan de dikte van de stof.

   Het t-shirt dient wel 100% katoen te zijn. Indien de stof synthetisch is, zal de verf afstoten of niet fixeren.

Leave a Reply