Wandelen op de grens // Strijbeekse Heide en het Smokkelpad

Strijbeekse Heide winterwandeling langven

Het witte grasland rond het bevroren ven onder een strakblauw hemel.

De grens tussen Nederland en België.

Nog steeds verbaast het me. Op school leerde ik plaatsnamen van dorpen en steden die meer dan honderd kilometers verwijderd zijn. De dorpen echter die net over de grens liggen, minder dan tien kilometer verwijderd van waar ik woon, ken ik maar weinig van naam.

En dat geldt ook voor het nieuws en de historie. Het Hollandse verleden van de VOC, Amsterdam en Johan de Witt stonden breed uitgemeten in mijn geschiedenisboek. Het nieuws vertelt me in detail wat er gebeurt in Den Haag, Rotterdam of een andere grote stad in Holland. Maar wat er ten zuiden van Breda gebeurt, is een mysterie.

 

 

Wandelen op de grens op een schitterende winterse dag in februari.

Een goede reden om vaker eens op de grens te wandelen. Gisteren bezochten Saskia en ik de heidevelden bij het grensdorpje Strijbeek. Niet alleen een heerlijk gebied om te wandelen – zeker met het geweldige winterse weer van deze week – maar ook een absolute aanrader om meer te weten te komen over de geschiedenis van Brabant en de grensstreek.

 

Smokkelen in de grensstreek tussen Nederland en België.

Als ergens rond 1870 besloten wordt om de grenzen te bewaken, wordt smokkelen voor de bewoners in de grensstreek een aantrekkelijke bijverdienste. In de eerste periode was de smokkel voornamelijk gericht op zout, maar tijdens de wereldoorlogen en crisisjaren ging er van alles illegaal de grens over zolang er maar wat aan te verdienen viel. Dat was voornamelijk een kleinschalig en onschuldig extraatje. Totdat, door een subsidie die de Nederlandse overheid van 1955 tot 1963 gaf aan veehouders, de boter de helft goedkoper werd dan in België. België hanteerde een flinke importheffing op de Nederlandse boter waardoor legaal exporteren van boter niet interessant was. De subsidie enerzijds en de importheffing anderzijds zorgden ervoor dat boter het meest winstgevende smokkelproduct tussen Nederland en België in de geschiedenis werd.
Smokkelen van boter was een zeer lucratieve handel waar tegenwoordig op teruggekeken wordt als een romantische misdaad, een groot kat-en-muisspel tussen douaniers en smokkelaars. Toch was het niet geheel onschuldig. Het was een strijd met wilde achtervolgingen en waarbij zelfs dodelijke slachtoffers vielen.

 

Wandelroute Smokkelpad // Volg de voetsporen van de smokkelaars.

Dankzij een samenwerking tussen het Nederlandse Staatsbosbeheer en het Belgische Agentschap voor Natuur en Bos, is er een wandelroute uitgezet die herinnert aan het smokkelverleden van de grensstreek. Het acht kilometer lange Smokkelpad loopt vanaf de Strijbeekse Heide, over de Belgische-Nederlandse grens en door het landgoed Elsakker. Een wondermooie wandeling met unieke fotomomentjes.
Bekijk de informatie en kaartje van deze wandeling // pdf.

 

Anno 2016 is er een klein detail dat me teleurstelt: mijn smart phone vindt het elke keer weer nodig, hoewel ik nog niet eens de grens ben overgegaan, een bericht te ontvangen met ‘Welkom in België’ – wat ik geen probleem vindt: altijd leuk als men ergens welkom is – en vervolgens te wisselen van provider waardoor ik geen internet meer heb.
De fysieke grensbewaking mag dan verdwenen zijn, digitaal is het er meer dan ooit :(

 

Strijbeekse Heide winter weiland weggetje

Onze wandeling naar de Strijbeekse Heide begon over zandweggetjes en langs groene weilanden.

 

Strijbeekse Heide langven bevroren

Het bleke gras, de bruine heide en de weerkaatsing van de blauwe lucht in het dun laagje ijs op het Langven was als een levend schilderij.

 

Strijbeekse Heide dennenappels

De combinatie van de uitgedroogde, grijzige dennenappels en het heldergroene mos vond ik opvallend.

 

StrijbeekseHeide rondven huis

Nadat we de heidevelden rondom het Langven hadden verlaten, kwamen we bij het Rondven.

 

Strijbeekse Heide rondven gekapt hout

Staatsbosbeheer werkt hard aan het herstel van de Strijbeekse Heide.

 

Strijbeekse Heide smokkelpad goudbergven

Tegen zonsondergang kwamen we via het Smokkelpad bij het Goudbergven. Helaas was er geen tijd meer om te wandelen naar de Elsakker.

 


 

 

 

 

Leave a Reply