Slow Fashion // Carin Mansfield

Confectiekleding massaproductie

Kleding is een vluchtig iets geworden dat morgen niet meer in is.

Confectiekleding & duuraamheid

De opkomst van confectiekleding heeft er gezorgd dat er steeds meer en meer kleding wordt gekocht. Kwaliteit, vakmanschap of eigenheid is niet meer belangrijk. Kleding is een vluchtig iets geworden dat morgen niet meer in is. Het dient meer tot vergroten van de afvalberg en en het verhogen van de winsten van een kleine groep (beursgenoteerde) ondernemingen.

Dat gaat in tegen mijn idealen. En niet alleen omdat ik geen goed gevoel heb bij de uitbuiting van onderbetaalde medewerkers in de Aziatische industrieën maar ook omdat ik niet geloof dat het bijdraagt aan een duurzame wereld.

 

 

Carin Mansfield & de kunst van Slow fashion

Ik ben niet de enige die er zo over denkt. De Britse Carin Mansfield, oprichter van het kledingmerk Universal Utility, richt zich op de kunst van Slow fashion. Haar kleding is geïnspireerd op de oude werkkleding. Elk kledingstuk is met de hand en liefde gemaakt. “Het probleem van kledingwinkels als Primark in de belangrijke winkelstraten geven een verkeerd beeld van het maken van kleding,” vertelt Carin Mansfield, “Ik noem dat fast fashion. Klanten die 20 jaar geleden kleding bij me kochten, komen terug in de kleding die ze toen hebben gekocht.”
Net als Vivienne Westwood dringt Carin Mansfield aan om minder te kopen: “Koop dat ene kledingstuk dat kwaliteit heeft en dat je echt mooi vindt.”
Meer over Slow fashion en Carin Mansfield en Slow fashion.

 

Filmpje van BBC News over Carin Mansfield, een mode-ontwerper die gelooft in slow fashion © BBC News & Dougal Shaw

 

Leave a Reply