Wandelen op de grens // Een bezoek aan de Sint-Hubertuskapel in Strijbeek

Mariabeeld in de Sint-Hubertuskapel in Strijbeek

Het altaar met het Mariabeeld in de Sint-Hubertuskapel in Strijbeek.

 

Sint-Hubertuskapel in Strijbeek.

Op zo’n 100 meter verwijderd van de Belgisch-Nederlandse grens staat in Strijbeek de Sint-Hubertuskapel. Al zo’n vijfhonderd jaar geleden werd op deze plaats een kapel gebouwd gewijd aan de Heilige Maagd Maria, de Heilige Cornelius en de Heilige Hubertus. In 1872 werd uit restanten en op fundamenten van deze oude kapel een kleinere kapel gebouwd: de huidige Sint-Hubertuskapel.
De Heilige Hubertus staat in een nis in de voorgevel. Bovenin hangt in de klokkenstoel een in 1756 gegoten klok. De kleurrijke glas-in-loodramen verhalen over het leven van de Heilige Hubertus. Binnen in de kapel bevindt zich een Maria-altaar.

Ik had graag een kaarsje opgestoken, maar kon helaas geen kaarsjes vinden.

 

De Sint-Hubertuskapel in Strijbeek

De Sint-Hubertuskapel in Strijbeek met in de nis het beeld van de Heilige Hubertus.

 

De legende van Sint Hubertus // Patroonheilige van de jacht en hubkes.

Huibrecht (656-727) was de zoon van hertog Bertrand van Aquitanië. Zoals veel edelen van zijn tijd was hij verslaafd aan de jacht. Nadat zijn vrouw tijdens de geboorte van hun eerste zoon was gestorven, trok Huibrecht zich in 683 terug in de bossen van de Ardennen. Zelfs op Goede Vrijdag, terwijl de vrome mensjes in de kerk zaten, ging hij door met jagen. Op die ochtend stond hij plotst oog in oog met een groot hert. Direct zette hij de achtervolging in. Op het moment dat hij het wilde neerschieten, keerde het hert zich om. Tussen zijn gewei verscheen een crucifix, terwijl een stem uit het niets Huibrecht opdroeg in de leer te gaan bij Lambertus van Maastricht. Hij gehoorzaamde de stem. In 717 volgde hij Lambertus op als bisschop.

Sint Hubertus streed o.a. tegen de heidense gebruiken zoals het jaarlijks offeren van de eerste jachtbuit aan Diana, de Romeinse maangodin van de jacht (die overigens volgens de klassieke verhalen ook iets met hertjes heeft). En, omdat hij een man van hondsdolheid had genezen, werd hij aangeroepen tegen deze ziekte.
Nog elk jaar wordt in West-Brabant op zijn naamdag (3 november) hubkes gebakken en gewijd. Dit vierkant broodje met een kruisje erop wordt gebakken mét of zonder krentjes, of anijs. Volgens de overlevering biedt het bescherming tegen hondsdolheid en andere kwalen.

 

princenhage hubke broodje 3 november

Hubkes, broodjes gebakken op 3 november door Bakkerij Pol van de Bogaert in Princenhage.

 

Sint Hubertus, Sint Eustachius of Placidus?

De legende van Sint Hubertus vertoont grote overeenkomsten met die van de Romein Sint Eustachius, ookwel Placidus genoemd. Soms wordt Sint Eustachius gezien als de vroegchristelijke voorloper van Sint Hubertus. Beiden kwamen tijdens de jacht een hert tegen met een crucifix in het gewei.
In de schilderkunst is Sint Hubertus, buiten het hertengewei met het crucifix, te herkennen aan middeleeuwse kleding, een bisschopsgewaad en een jachthoorn. Sint Eustachius daarentegen is gekleed als Romeinse soldaat, soms vergezeld door een hertenbok of een bronzen stier.

 

Strijbeek Zwartgoor heidevelden in bloei

Dichtbij de kapel begint ‘t Smokkelpad. Een mooie, veelzijdige wandelroute langs het ven Zwartgoor en over de Strijbeekse Heide.

 


 

 

 

 

Leave a Reply