Mijn leven als vormgever // Een bedankje voor Princenhaags Museum

1929 Nooren Dreef 13 Christ Willemsen

Links het pand van familie Nooren op Dreef 13 in 1929. Met dank aan Christ Willemsen voor de foto. De maker van de foto is mij onbekend.

 

Mijn leven als vormgever // Op zoek naar mijn familiegeschiedenis in Princenhage.

Geschiedenis, het ontstaan van een leefgemeenschap en cultuur, heeft altijd mijn interesse gehad. Na jaren buiten Breda te hebben gewoond, ben ik steeds meer op zoek naar mijn eigen wortels. Voor een deel ligt de oorsprong van mijn familiegeschiedenis in Princenhage. Een lezing over de geschiedenis van Princenhage leek mij een mooie gelegenheid om meer te weten te komen over mijn wortels. Tijdens de lezing van Christel Eversdijk – georganiseerd door het Princenhaags Museum – bleek dat ik niet de enige was, die zich aangetrokken voelt door geschiedenis van Princenhage. De Vlaamse Schuur van de Koe was bomvol en muisstil tijdens de lezing over de ontwikkeling van Princenhage van 1500 tot 2017.

 

Lezing door Christel Eversdijk // De ontwikkeling van Princenhage van 1500 tot 2017.

Op vrijdagavond 19 mei gaf landschapsarchitect Christel Eversdijk een lezing over hoe de stratenpatronen in Princenhage is ontstaan. Haar verhaal begon met het moment dat er toestemming werd gegeven om een parochie te stichten op een strategische kruising van belangrijke handelswegen. In het kort somde ze de belangrijkste herbergen en buitenverblijven in Princenhage op. Helaas ging deze spervuur van informatie voor mij te snel. Ik had nauwelijks tijd om de interessante gegevens te bevatten of de volgende daar-wil-ik-meer-van-weten kennis passeerde de reveu. Dat het zo snel ging, vond ik best jammer. Het was mij direct duidelijk dat Christel onwijs veel weet over het onderwerp en superleuk kan vertellen. Mocht er ooit een tweede lezing komen over deze periode, dan zou ik de eerste zijn om zich aan te melden.
Het tweede deel, de opbouw van de wijken na de eerste wereldoorlog, trok me minder. Ik was vooral gekomen voor de periode 1500 – 1900. Toch wist Christel de informatie zo enthousiast te brengen dat de lezing tot het eind boeiend bleef. Dankzij haar enthousiaste manier van vertellen en de leuke weetjes verslapte geen moment mijn aandacht. Ik kijk nu heel anders naar de jaren 70 buurt waarin ik woon ;)

Mijn donatie gaat deze maand naar Stichting Princenhaags Museum. Als dank voor de boeiende lezing en hun streven de historie van Princenhage toegankelijk en levend te houden.

Meer informatie over Stichting Princenhaags Museum.

 

Reacties

  1. Bert Nooren sep 13,2017

    Is er een datum bij deze foto van Dreef 13?

Leave a Reply