Een website ontwikkelen // Fantaseer over je ideale bezoekers

Laat je persona van je website tot leven komen

Mijn persona Hilde // Laat je persona tot leven komen door haar (of hem) op papier te tekenen en er van alles bij te tekenen en schrijven.

 

Gegarandeerd plezier: maak persona’s en user scenario’s.

Wat ook altijd leuk is om te doen is een persona te maken en een user scenario te bedenken. Het is namelijk beter om de structuur van je website niet te bouwen vanuit je producten maar vanuit de behoeften van je persona’s. Dus niet op wat je wilt vertellen, maar op wat je persona wil lezen.

 

Persona // Creëer een groepje fantasiepersonen, jouw ideale bezoekers.

Vaak wordt er bij het ontwikkelen van een website een profielschets gemaakt voor de doelgroep met informatie over leeftijd, geslacht, afkomst, persoonlijkheid, werk- en/of woonsituatie. Het creëren van een persona gaat een stap verder. Er wordt een verhaal gemaakt waarbij de persona een denkbeeldige, maar levensechte bezoeker is van je website. Iemand die een verleden, heden en toekomst heeft. Je kunt hem tot leven laten komen door op een vel papier een karakter te tekenen en er van alles bij te tekenen en schrijven. Het maakt niet uit of je ‘goed’ kunt tekenen of niet. Het hoeft geen kunstwerk te worden. Is tekenen niet je ding? Verzamel een stapel tijdschriften en knip of scheur er plaatjes en teksten uit en plak die op een vel. Je kunt een visionboard maken door alleen plaatjes zonder teksten te gebruiken, maar een visionboard kan juist ook alleen uit teksten bestaan. Of allebei.

 

persona visualiseren knippen plakken

Maak een visionboard van je persona door plaatjes uit tijdschriften te knippen en te plakken op een vel papier.

 

En begin met fantaseren:
• wat doet hij in zijn vrije tijd?
• welke kleding draagt hij?
• hoe bekijkt hij een website: desktop computer, ipad, smart phone?
• hoe oud voelt hij zich?
• welke talen spreekt hij?
• waar loopt hij warm voor?
• welke muziek hij luistert?
• wat zijn zijn passies?
• wat zijn zijn verlangen?
• wat doet hij op een dag?
• waar en hoe gaat hij op vakantie?
• wat is zijn levensinstelling?
• wat zijn zijn verwachtingen?
• welke winkels bezoekt hij?
• wat zijn zijn zijn angsten?
• wat zijn zijn drijfveren?
• waar maakt hij zich zorgen over?
• op welke manieren zoekt hij informatie?
• hoe praat hij?
• wat is zijn biografie?
• wat doen zijn ouders, zijn partner, zijn vrienden?

Geef je persona een echte naam. Geen benaming als ‘veertiger met roodgeverfd haar’ maar een voor- en achternaam. Zorg dat hij een realistisch persoon wordt met een uniek karakter en grilligheden. Iemand die je in het echt zou kunnen tegenkomen in het verkeer of in een winkel. Een one-size-fits-all persona werkt niet. Hij zal geen duidelijk probleem naar voren brengen dat opgelost kan worden.
Beperk je vervolgens niet tot één persona, maar creëer er 3 tot 5. Leef je uit. Wat is er nu leuker dan detailgericht een persoon te fantaseren met al zijn eigenaardigheden?

 

User scenario // Ga spelen met je nieuwe fantasievriendjes.

De tweede stap is om in zijn schoenen te staan en te visualiseren hoe hij de website gebruikt. Bedenk eerst een concrete aanleiding, een levensechte situatie waarom hij het internet opgaat.
• welke info zoekt hij?
• welke afwegingen maakt hij?
• waarom bezoekt hij de website?
• hoe is hij op de website terecht gekomen?
• wat doet hij op de website?
• welke weg volgt hij?
• wat wil je dat hij doet op de website?
• welke acties moet hij nemen?

Wil je huidige website updaten? Bekijk bij Google Analytics welke weg je bezoekers bewandelen als ze door je site gaan. Neem een bepaalde route die vaak voorkomt en visualiseer er een gezicht bij: wat waren de gedachten van de persoon? waarom maakte hij deze keuzes?

Het is aan te raden dit meerdere keren te doen en te blijven doen. En om dit te bespreken met anderen.
Ergens rond 2004 zat ik bij een klant die wilde dat ik iets aanpaste op de site. Ik begreep maar niet wat ze bedoelde. Tot we samen achter haar computer gingen zitten zodat ze me het kon tonen. Om haar website te bezoeken, ging ze eerst naar google.com en typte vervolgens de gehele domeinnaam in. Een pagina van haar website kwam bovenaan maar dat was niet de intropagina zoals zij dat wilde.
Dat was voor mij de eerste keer dat ik zag dat iemand via een zoekmachine zijn website bezocht. Daarvoor had ik nooit verwacht dat iemand zo op een website zou komen. Ik had verwacht dat iemand direct de url bij de browser opgaf of een zoekmachine gebruikte om bepaalde informatie te vinden zoals bijvoorbeeld contactgegevens of openingstijden van een bedrijf. En als zij dat zo deed, deden vast en zeker meer bezoekers dat op die manier…

 
 

Persona en user scenario in de praktijk.

Visionboard maken voor een website persona

Het visionboard dat boven mijn bureau hangt, gemaakt voor mijn persona Paul de Meubelontwerper en -maker.

 

Mijn persona’s in het kort voor mijn website zijn:

Anna de Natuurliefhebber (55 jaar) houdt van wandelen in de omgeving van Breda. Altijd op zoek naar nieuwe wandelroutes.
Geertje de Creatieveling (42 jaar) vindt het heerlijk om in haar vrije tijd bezig te zijn met textiel bewerken, handwerken en lezen. Ze vindt het leuk om ideeën uit te wisselen.
Hilde de Ondernemer (47 jaar) is sinds kort zelfstandige en geïnteresseerd in het opzetten van een merk en een website. Wil dat het liefst zoveel mogelijk zelf doen.
Esther is Administratief medewerker (35 jaar) maar zou iets creatiefs willen doen. Ze weet nog niet wat. Ze denkt aan grafisch vormgeving of fotografie. Ze is geïnteresseerd in wat vormgevers en fotografen eigenlijk doen.
Paul de Meubelontwerper en -maker (52 jaar) heeft klanten in heel Europa. Hij wil zijn visuele communicatie anders gaan aanpakken. Hij hoort de verhalen over webshops en social media aan. Het boeit hem niet echt. Hij besteedt zijn tijd liever aan zijn meubels. Hij zoekt iemand die de communicatie voor hem kan doen. Een kennis gaf mijn naam en website door.

 

Uitgebreide beschrijving van persona Hilde de Ondernemer en haar user scenario.

Hilde is 47 jaar. Haar leeftijd vindt ze echter totaal onbelangrijk. Het is slechts een getal dat weinig zegt over hoe ze zich voelt. En ondanks de grote veranderingen, voelt zich uitstekend. Jarenlang heeft ze fulltime in loondienst gewerkt. Diverse reorganisatierondes heeft ze doorstaan. Bij de laatste kwam haar functie te vervallen en werd haar een regeling aangeboden. Die nam ze met beide handen aan. Hilde had namelijk een plan: ze wil zich vestigen als life coach.
Door haar jarenlange ervaring was zij de spil van de afdeling geworden. Ze begeleidde de stagiaires en nieuwe medewerkers. In het team stond zij bekend als het luisterend oor bij problemen. Ze hielp haar collega’s bij het vinden van oplossingen. Vooral in de laatste jaren werd dat steeds meer haar ding. Vriendinnen die door een moeilijke periode doormaakten, hielp ze weer in het zadel. Het is haar passie om anderen te helpen op sociaal gebied. Dat geeft haar veel voldoening.
Een paar klanten heeft ze al. Een werkruimte ook. Haar man heeft de garage naast het huis omgebouwd tot bedrijfsruimte. Daar zit ze nu.
Ze weet dat het voor de continuïteit belangrijk is om naamsbekendheid te verkrijgen en haar netwerk uit te bereiden. Netwerkborrels vindt ze niets. Veel te opppervlakkig met weinig resultaat. Haar vriendin heeft haar aangeraden om een website op te zetten ondersteund met social media. Ze is best handig met een computer en heeft ervaring met het beheren van het intranet bij haar werkgever. Facebooken en twitteren doet ze al jaren. Het ontbreekt haar echter aan kapitaal om een webdesigner in te huren. En eigenlijk vindt ze het beter om dat zelf te doen. Ze houdt ervan om nieuwe dingen te leren. Ze heeft een haast ontembare honger naar kennis. Toch voelt ze zich onzeker omdat ze niet goed weet waar ze moet beginnen.
Al dagen zit ze achter haar desktop computer. Ze heeft op verschillende manieren gezocht. Ze komt algauw tot de conclusie dat ze YouTubefilmpjes onhandig vindt. Dat duurt haar te lang. De vraag en antwoorden op een forum vindt ze te verwarrend. Ze zoekt een Nederlandstalige stap-voor-stapbeschrijving met duidelijke screenshots die haar uitleggen hoe ze een website moet opzetten. Ze besluit om haar zoektocht even te laten voor wat het is en op Facebook te kijken wat haar vriendinnen bezighouden. Terwijl ze door haar newsfeed scrollt, ziet ze een gesponsord bericht met de titel “Wil je een nieuwe website opzetten of je huidige website vernieuwen?” en een link naar een website. Precies wat ze zoekt. Het bericht geeft de informatie waar ze direct mee aan de slag gaat.
Onderaan het bericht staan drie andere berichten die ze interessant vindt. En er is een mogelijkheid om zich aan te melden om een e-mail te ontvangen als er nieuwe berichten over dit onderwerp op de website komen. Ze meldt zich aan. Afmelden kan altijd.
 

Bovenstaand verhaal geeft aan
• wat de persona zoekt > informatie over een website opzetten.
• welke kennis en vaardigheden de persona heeft > een basiskennis van computer, internet en zoekmachines.
• op welke wijze de persona de informatie wilt ontvangen > Nederlandstalige stap-voor-stapbeschrijving met duidelijke screenshots.
• hoe de persona op de website kwam > via een gesponsord bericht op Facebook.
• hoe de persona weer terugkeert op de website > aanmelding nieuwsbrief.

 

Het is aan te raden om ook te formuleren hoe de persona – direct of indirect – omzet kan genereren of kan helpen je doel te realiseren. Voor de persona Hilde is het uiteindelijke doel dat ze toch persoonlijke begeleiding wenst en contact opneemt met mij ;)

 
 

Dit is het tweede bericht van een reeks over het ontwikkelen van een website.

Wil je op de hoogte gehouden worden als er een nieuw bericht wordt geplaatst in deze reeks?
Meld je dan aan voor de mailinglist.

Je gegevens worden niet doorgegeven aan derden en alleen gebruikt om je maximaal één keer per maand een e-mail te sturen over dit onderwerp.

Je kunt je altijd afmelden!

Meld je aan voor de mailinglist
‘Een website ontwikkelen // Tips & weetjes’
 
 

  • Een sterk merk steunt op een communicatieplan In alles wat een persoon, merk of organisatie doet en is, heeft communicatie een sleutelpositie. Daarom is het hebben van een communicatieplan meer dan handig als je een website wilt ontwikkelen of een sterk merk wilt opbouwen. Lees verder

 

 

 

 

Leave a Reply