Wandelen rondom Breda // Het eeuwenoude Mastbos in de winter

Breda Mastbos winter blaadjes bevroren

De schoonheid van de ronde vormen van bevroren eikenblaadjes.

Ik houd van de winter.

Het is bijna niet voor te stellen dat het Mastbos al meer dan vijf eeuwen oud is. Al meer dan vijfhonderd keer maakte het bos de cyclus van de seizoenen lente, zomer, herfst en winter door. Elk jaar bepaalt het seizoen weer de sfeer in het bos. Al meer dan vijfhonderd jaar.

Ik houd van de winter als het bos zich ontdaan heeft van zijn herfstkleuren en alles wordt bedekt met een dun laagje ijs. Het lijkt alsof het bos zich toont gevangen in een montone foto.

 

 

Mijn ochtendwandeling door het Mastbos op de laatste winterse dag.

Mijn ochtendwandeling op de dag die in de media veelvuldig werd benoemd als de laatste echte winterse dag van de winter 2015/2016, begon op de Torendreef en eindigde op de Galderse Heide. Sinds begin januari ligt hier een houten vlonderpad waardoor het mogelijk is om optimaal te genieten van dit kwetsbare heidegebied. Het vlonderpad is een onderdeel van de Natuurbelevingsroute van Staatsbosbeheer West-Brabant. Deze 7 kilometer lange route start bij grand café De Kogelvanger aan de Galderseweg 55 en wordt aangegeven met gele bordjes met een bruine ree.
In het begin van de ochtend was het bos nog gehuld in een wit kleed, maar aan het einde van de ochtend legde de steeds sterker wordende zon de winterkleuren van het Mastbos weer bloot.

Mijn esthetisch drijfveren & het beleven van een geluksmomentje.

Het zullen mijn esthetisch drijfveren wel zijn, maar ik kan mezelf verliezen in het beleven en ervaren van de wereld om me heen. Daarvoor heb ik geen drugs of geestverruimende middelen nodig. Enkel iets moois, iets ontroerends, iets dat me diep raakt. Dat iets kan variëren van het bewonderen van puur vakmanschap, het maken van een mooie jurk tot het aanschouwen van hoe de zon het landschap verlicht. Het heeft niets te maken met iets willen bezitten. Op zo’n moment kan ik mijn verstand letterlijk verliezen en intens opgaan in mijn gevoel van extase.

Aangekomen op de Galderse Heide voelde ik zo’n geluksmomentje. Ik voelde me één met de natuur. Ik was daar helemaal alleen. De schoonheid van het landschap, de kleuren, de rust kwamen keihard binnen. Ik genoot intens van alles om me heen. Het was alsof mijn binnenwereld weer even hetzelfde tempo aanhield als de buitenwereld. Ik was los van de realiteit. Een enorme drang nam bezit van me om alles wat ik zag en wat ik voelde vast te leggen met mijn camera.

Dat overkomt me vaker als ik wandel door de natuur. Het geluk overstroomt me. Maar elke keer besef ik weer dat ik dat gevoel niet kan vangen in beelden. Al op de terugweg naar huis trekken er donkere wolken over mijn zonnig humeur en ben ik weer terug op aarde.

 

Onderstaande foto’s van het Mastbos zijn bewerkt in Adobe Photoshop om de koude, winterse sfeer in de beelden te benadrukken.

 

Breda Mastbos winter torendreef ochtendzon

De winterse ochtendzon verlicht de Torendreef in het Mastbos waar mijn wandeling begint.

 

Breda Mastbos winter ochtendlicht

Het licht van de nog zwakke winterzon geeft de bevroren braamstruiken een fluwelen en sprookjesachtige sfeer.

 

Breda Mastbos winter stouwdreef

De oranjebruine bladeren van de bomen langs de Stouwdreef geven nog wat kleur aan het bos.

 

Breda-Mastbos winter ven bevroren

De witbevroren oevers van het Turfven in het Mastbos.

 

Breda Mastbos bankje winterzon

Het lijkt in scène gezet: het vallende zonlicht, het bankje, de slanke naaldbomen, het bevroren ven en het witte gras.

 

Breda Mastbos vlonderpad galderse heide

Het nieuwe vlonderpad zigzaggend over het kwetsbare heideontwikkelingsgebied van de Galderse Heide. Aangelegd begin januari 2016.

 

Breda Mastbos winter galderseheide vennen

Mijn geluksmomentje vastgelegd vanaf het bankje op het vlonder. Een heerlijk moment om uit te rusten en te genieten.

 

Breda Mastbos winter galderse heide

De heideplanten van de Galderse Heide wachten op een nieuw seizoen om weer kleurrijk te kunnen bloeien.

 


 

 

 

 

Leave a Reply