Wandelen rondom Breda // Mariakapelletje in het buurtschap Lies

Lies Mariakapel Breda interieur

Het interieur van de Mariakapel met een ingelijst glasmozaïek van Maria en kind.

 

Wandelen door buurtschap Lies en langs de Mariakapel op de Bremberg.

Ten zuidwesten van Breda ingeklemd door de snelwegen A58 en A16 ligt de Lies, ofwel Liesbosch zoals de bewoners het buurtschap zelf noemen. Eigenlijk is het meer dan een buurtschap. Het heeft bijna alles wat een dorpskern moet hebben: een kerkgebouw, een gemeenschapshuis (de basisschool werd in de jaren 90 opgeheven), een carnavalsoptocht, een eigen volkslied, een bijgewerkte website en een Mariakapel.

 

Mijn wandeling door buurtschap Lies gaat natuurlijk langs bovengenoemde Mariakapel. In 1947 werd de bakstenen kapel door de parochie Liesbos gebouwd ter ere van Maria en uit dankbaarheid dat zij voor de verwoestingen van de Tweede Wereldoorlog gespaard was gebleven. De kapel is nog steeds in gebruik. Verse bloemen sieren het altaar voor het ingelijste glasmozaïek van Maria en kind. Rechts van het mozaïek staat de Latijnse tekst ‘Sancta Maria, succurre miseris, juva pusillanimes, refove flebiles, ora pro populo.’ Dat vertaald kan worden als ‘Heilige Maria, steun de zwakken, help de gelovigen, verlicht het leed van de rouwenden, bid voor het volk’.

 

Lies Mariakapel Breda

De Mariakapel aan de Moerdijkse Postbaan – de grens tussen de gemeentes Breda en Etten-Leur – in het vroege ochtendlicht.

 

Buurtgemeenschap Lies Kerk Breda maisveld

Op de achtergrond de imposante expressionistische kerktoren van de Pastoor van Arskerk (gebouwd in 1929) in buurtschap Liesbos.

 


 

 

 

 

Leave a Reply