Wandelen rondom Breda // Het mysterie van het Mariabeeld op de Rith

Rith Mariabeeldje Mastdreef

Het schattige Mariabeeldje op de kruising van de Mastdreef en de Raamschoorseweg.

 

Mariabeeld op de Rith.

Elke keer als ik het Mariabeeldje passeer, vraag ik me af wat het verhaal is achter dit beeldje. Waarom staat het daar? Helaas kan ik geen enkel informatie erover vinden :(

 

Mijn ochtendwandeling over de Rith.

De Rith is een prachtig landbouwgebied bestaande uit akkers, weilanden en bosland verbonden door dreven met statige rijen bomen, hemelse watertjes en bloemrijke bermen. Ondanks de nabije aanwezigheid van de A16 is het er heerlijk en rustig wandelen.
Mijn favoriete rondje begint bij het bruggetje (Raamschoorseweg) en volg ik het zandpad langs de Turfvaart. Bij de T-kruising van de Mastdreef en de Raamschoorseweg sta ik even stil bij het Mariabeeld. Daarna volg ik de Raamschoorseweg richting de Vloeiweide. Soms loop ik rechtdoor om door de bossen van de Vloeiweide te wandelen.
Vandaag neem ik na T-kruising de eerste afslag naar rechts, het zandpad in naar de Achterste Rithweg. Elke keer ben ik weer onder de indruk van de rij beuken. Vlak voor de Achterste Rithweg bewonder ik de kronkelige naaldboom. Vervolgens sla ik rechtsaf de Rithsestraat op en loop ik richting Princenhage. Bij de Hazardweg sla ik linksaf dit zandpad in.
De ene keer volg ik de Hazardweg naar de Lies, waar ik halverwege zowel de Sint-Martinuskerk van Princenhage als de Grote Kerk van Breda kan zien. Vandaag neem ik direct het zandpad rechts dat langs de Rithsestraat loopt en dat na zo’n 200m er weer op uitkomt. Vanuit dit zandpad geniet ik van het prachtige uitzicht over de weilanden. Via de Rithsestraat wandel ik weer terug naar Princenhage.

 

Princenhage Rith raamschoorseweg lijsterbes

Vanaf Den Dogdreef sla ik de Raamschoorseweg. Net over het bruggetje worden de eikenbomen afgewisseld met vuurrode lijsterbessen.

 

Princenhage Rith bramen

Half augustus zijn de bramenstruiken rijkelijk gevuld met bijna-rijpe bramen.

 

Princenhage Rith turfvaart

Vroeg in de ochtend geeft wat nevel de Turfvaart een sprookjesachtige aanblik.

 

Rith zomer Kleine Vuurvlinder

Een Kleine Vuurvlinder op zachtpaarse bloemetjes in de berm.

 

Princenhage Rith zandweg

De dreef die loopt vanaf de Raamschoorseweg naar de Achterse Rithstraat is één van mijn favoriete wandelpaden op de Rith.

 

Princenhage Rith Zomer  veldbloemen

In de vroege zomer zijn in de berm langs deze dreef paarse distels te bewonderen. Vandaag wordt de berm bevolkt door gele veldbloemen.

 

Princenhage Rith oude naaldboom

Ik heb geen idee welke naaldboom het is en hoe lang hij daar al staat. Elke keer als ik hem passeer, trekt hij mijn aandacht.

 

Princenhage naaldboom achterse rithweg

De bijzondere naaldboom gezien vanaf de T-kruising van de Achterse Rithweg en de Rithsestraat.

 

Princenhage Rith weiland

Als ik zandpad neem bij de Hazardweg heb ik een eindeloos uitzicht over groene weilanden.

 

Princenhage Rith ganzen

Mijn eerste gedachte was dat deze ganzen stenen beelden waren. Tot ze langzaam hun hoofden omdraaiden.

 

Princenhage Rith rithsestraat

De kruising van de Rithsestraat en de Den Dogdreef met op de achtergrond de Raamschoorseweg, het einde van mijn ochtendwandeling.

 


 

 

 

 

Leave a Reply