Goden, godinnen en heiligen // De levensboom

Tekening Levensboom bij bron Iren Nooren

Gods geluk: de magische levensboom bij de eeuwige bron // Krijttekening © Irèn Nooren.

 

De levensboom // Het symbool van onsterfelijkheid en de jaarlijks terugkerende levenscyclus.

Bomen zijn al sinds het bestaan van de mens een belangrijk thema in het geloof. In de beleving van de Germanen, Saksen en Kelten waren bomen heilig. Zij zagen de boom als de verbinding tussen hemel en aarde: de wortels solide in de grond en de takken reikend tot hoog in de hemel. Door zijn kracht en de lange levensduur is de boom een symbool van onsterfelijkheid. Elk jaar begint de boom opnieuw aan een levenscyclus. In de winter ‘sterft’ hij om vervolgens in de lente opnieuw geboren te worden. Een boom daagt in spirituele zin uit om te durven groeien en bloeien (kleurrijk te zijn) en om niet bang te zijn om te sterven. Droom als de takken en bladeren hoog in de hemel, denk diep en in de breedte als de wortels en doe als de stam.

 

De boom als thema // De Noordse mythologie en de bijbel.

De basis van de Noordse mythologie wordt gevormd door een levens- en kennisboom. De Yggdrasill verbindt de negen werelden van de Noordse universum. De Yggdrasill is een venijnboom met aan zijn wortels de drie magische bronnen met de drie oerslangen en een draak Nidhogg. Hoog bovenin de boom zit een adelaar (het symbool van licht) en de havik Vedrfolnir. De eekhoorn Ratatoskr is de boodschapper tussen de werelden.

Ook in de bijbel komt een levens- en kennisboom voor. Bij de beschrijving van de tuin van Eden staan er twee bomen in het midden van de tuin. De eerste is een levensboom waarvan de vruchten het eeuwige leven aan een mens geeft. De tweede is een kennisboom waarvan de vruchten inzicht in goed en kwaad geeft (Genesis 2:9). God zegt de mens dat hij van alle bomen mag eten behalve van de boom die inzicht geeft in goed en kwaad. Een slang verpest het door te vertellen dat ze de gelijke van God zullen worden als de mens wel van die vruchten eten (Genesis 3:5).
In de bijbel wordt Gods geluk verwoord als een boom: “Hij is als een boom aan het water. Een boom die altijd vruchten draagt, als de het de tijd ervoor is, waarvan nooit de bladeren verdorren (Psalm 1:3).

 

De boom als heiligdom // Kelten en Germanen.

Kelten geloofden in de kracht van bomen. Met name de eik, appelboom, es, taxus en spar werden als heilig beschouwd. In de Germaanse traditie werd de linde en eik aanbeden. Een linde heeft een groot herstellend vermogen. De aanwezigheid geeft vruchtbare grond aan. De Germanen geloofden dat de linde bescherming aan huizen, kerken en bronnen bood tegen heksen en blikseminslag. Een oude linde of eik was de locatie om verbintenissen te sluiten, te vergaderen houden en recht te spreken – onder een lindeboom konden geen leugens worden verteld -.
In het begin van de verspreiding van het Christendom werden heilige bomen omgehakt om er Mariabeelden van te maken. Op deze manier hoopten de verspreiders de aanbidders van de bomen de kerk in te lokken.

 

De levensboom // Achtergrondinformatie over de tekening.

De tekening heb ik gemaakt op papier met wateroplosbaar Neocolor II krijt en Fibralo kleurstiften van Caran D’Ache. Met het krijt en stiften kan droog getekend worden maar door water toe te voegen kan er laag over laag geschilderd worden in een aquarelletechniek. Als laatste heb ik de lijnen in de tekening aangedikt met balpen.

 

Leave a Reply