Gevonden op de Rith // Geen klavertje vier maar een klavertje vijf!

Klavertje 5 blaadjes gevonden

Het klavertje met 5 blaadjes gevonden in de berm langs Den Dogdreef tijdens een wandeling over de Rith // Princenhage.

 

Als een klavertje vier geluk brengt, wat brengt dan een klavertje met vijf blaadjes?

Ergens in mijn tienerjaren vond ik op een mooie, lome zomermiddag na een paar uur zoeken (daar had ik toen de tijd nog voor) in het gras een klavertje vier. Hoewel ik sindsdien best weleens een keer heb rondgekeken, kwam ik nooit verder dan klavertjes met drie blaadjes. Tot vorige week. Tijdens een wandeling over de Rith zag ik zomaar in de berm langs Den Dogdreef opeens een klavertje vijf. Ik wist niet dat dat ook mogelijk was: een klavertjes met vijf blaadjes.

 

Filmpje gemaakt door Memento vivi met Adobe After Effects // Muziek: Celtic Morning ~ Tri-martolod (Istock Audio)

 

De zeldzaamheid van klavertjes met vier of vijf blaadjes.

Op wikipedia vond ik een bericht dat er in Japan zelfs een klavertje is gevonden met 56 blaadjes. Dat blijkt echter iemand te zijn die de klavertjes kweekt. Dat vind ik weinig ‘gevonden’. De berichten over hoe zeldzaam een klavertje vier of vijf nu werkelijk is, zijn tegenstrijdig. Zelf vind ik het best bijzonder om zomaar zo’n klavertje tegen te komen. De oorzaak van de mutatie is echter minder leuk: mogelijk is het een beschadiging ontstaan door bodemvervuiling. De andere klavertjes in de berm op de Rith hadden – gelukkig – allemaal maar drie blaadjes (zover ik kon beoordelen).

 

Klavertje 5 geluksbrenger

Het klaverblad had net als de Keltische knoop – de inspiratiebron voor mijn logo – bij de Kelten een heilige betekenis.

 

Klavertje drie, Ierland en Saint Patrick.

De ‘shamrock, een jong klavertje met drie blaadjes is dankzij Saint Patrick hét symbool van Ierland geworden. Zijn sterfdag, 17 maart, is een nationale feestdag in Ierland. Alles kleurt die dag groen, de kleur van het jonge klavertje. Saint Patrick ofwel Patricius bracht in de vijfde eeuw het Christendom naar Ierland. Hij staat bekend als de heilige die de slangen – een metafoor voor de heidense godsdiensten – van het eiland verdreef en die een klaverblad gebruikte om de drie-eenheid – de Vader, de Zoon en de Heilige Geest – uit te leggen. De reden om een klaverblad te gebruiken is volgens sommige bronnen dat een klaverblad bij de Kelten een heilige betekenis zou hebben gehad. Het zou verwijzen naar de ‘triskele’, een drievoudige spiraal die staat voor de drie koninkrijken: het land, de zee en de lucht. Andere bronnen vermelden dat de triskele staat voor de maagd, de moeder en de oude, wijze vrouw. Een klavertje bood de Keltische druïden bescherming en de mogelijkheid om kwade geesten te zien.
Een groen klavertje (drie of vier) in een bedrijfslogo kan een verwijzing zijn dat het bedrijf een keltisch oorsprong heeft, zoals Aer Lingus, de nationale luchtvaartmaatschappij van Ierland.

 

Klavertje 5 betekenis

Elk blaadje van een klavertje heeft een betekenis.

 

De betekenis van klavertjes met drie, vier of vijf blaadjes.

Elk blaadje van een klavertje heeft een betekenis. Klavertjes met meer dan drie blaadjes worden als geluksbrengers beschouwd. De blaadjes van een klavertje drie staan voor de drie Goddelijke Deugden: geloof, hoop en liefde. Ze vormen de basis voor het morele handelen van de mens (volgens een tekst uit de Bijbel). Bij een klavertje vier ontstaat er door het vierde blaadje een kruis. Dat blad voegt een extra dimensie toe aan de Deugden: geluk. Het biedt magische bescherming tegen kwaad, hekserij en slechte invloeden.
Het vijfde blaadje van een klavertje vijf belooft rijkdom. En een zesde blaadje symboliseert roem.

Ik ben benieuwd of iemand een keer een klavertje zes of zeven heeft gevonden in Nederland.

 

Reacties

 1. thierry gulickx mrt 9,2018

  Prachtig….
  ik ben nr 5 op de lijst voor een bezichtiging en zei gisteren nog dat 5 mijn nieuwe geluksgetal is vanaf nu..

 2. Mandy mrt 16,2018

  Ik heb ooit in m’n jonge jaren een klavertje 6 gevonden. Zelfs mee in de krant gestaan.
  Was altijd op zoek naar klavertje 4. Ook veel gevonden, en af en toe zelfs klavertje 5

  • Irèn Nooren mrt 16,2018

   Wow, een klavertje 6 vinden. Dat is heel bijzonder!
   Op diverse websites las ik dat klavertjes 4 (en meer) ook gekweekt worden, maar het blijft bijzonder om zo’n klavertje in het wild te vinden.

Leave a Reply