Over Irèn Nooren

Princenhage ontwerpbureau

Creatief bezig zijn, daar word ik blij van.

Mijn mac, mijn fotocamera én mijn naaimachine: ze zijn me alle drie even dierbaar.

Ik kan me niets leukers voorstellen dan met de Adobe programma’s – Indesign, Illustrator, Photoshop en After Effects – mooie creaties voor print en internet tot stand te brengen.

Het is puur genieten om met mijn fotocamera door Breda en omgeving te wandelen en de gemaakte beelden vervolgens te bewerken tot magische landschappen.

Met diezelfde passie ontwerp ik kleding en accessoires en ben ik in de weer met stoffen, textielverf en naalden om tot nieuwe inzichten en technieken te komen.

 

 

Infographics curriculumvitae iren nooren grafisch vormgever

Mijn curriculum vitae ~ 2016 // Bekijk de pdf-versie van mijn curriculum vitae.

 

Mijn levensverhaal

Als twaalfjarige had ik een droom: modeontwerper worden…
In mijn groei was ik de 1.80m lengte-grens al gepasseerd. Kleding kopen mondde daardoor steevast uit in een drama: men verwees me – vast en zeker goed bedoeld – door naar de mannenafdeling. Overbodig te vermelden dat een puberale liefhebber van roze en jurken op die afdeling weinig ‘leuks’ vindt. Gelukkig stimuleerde mijn moeder me naailessen te nemen. Nog steeds koester ik die heerlijke momenten van toen: in mijn kamer met de muziek van Radio 3 felroze, échte lange broeken maken, urenlang tekenen of koffertjes en tassen fabriceren.

Academie voor Beeldende Vorming

De keuze voor de kunstacademie lag voor de hand. Op aanraden van de tekendocent koos ik voor een docentenopleiding. Voor mijn toekomst: het bood meer kans op werk. Maar ergens tijdens het tweede jaar van de Academie voor Beeldende Vorming te Tilburg wist ik het opeens zeker: ik voelde geen roeping om docent te worden. Toch heb ik goede herinneringen aan mijn academietijd. Het was heerlijk om creatief bezig te zijn en de vakken Tekenen, Schilderen, Grafiek, Tekstvormgeving, Fotografie en Textielbewerking te volgen. In juni 1995 studeerde ik af.

Open Universiteit

Bij het schrijven van scripties voor de kunsttheorievakken kwam ik tot de conclusie dat ik weinig wist van literatuur. Ook mijn Nederlands kon een oppepper gebruiken. De Open Universiteit bood een aantal modules op het gebied van literatuur- en taalgebruikwetenschappen. Voor deze modules behaalde ik certificaten.

Vormgeving en communicatiemanagement

Al tijdens mijn academietijd ontdekte ik dat de combinatie van vormgeving en communicatie mijn interesse had. Ik wilde een boodschap overbrengen! Eindeloos boekjes maken en stramienen opzetten. Na het behalen van mijn diploma was ik vastbesloten een baan te vinden als grafisch vormgever. Dat lukte niet direct. Om mijn kennis op marketinggebied te vergroten, begon ik in augustus 2000 met de opleiding Communicatie­Management: een tweejarige management­opleiding aan de deeltijd-HEAO in Breda. In november van dat jaar trad ik bij Polane Reclame-ontwerpbureau in dienst als grafisch vormgever.
In juni 2002 rondde ik de studie af, om vervolgens met man en drie kinderen naar Curaçao te verhuizen. Daar richtte ik Memento Vivi _ grafisch ontwerpbureau op. In 2013 keerden we – inclusief de ontwerpstudio – weer terug naar Princenhage // Breda.

 

Memento Vivi // ontwerpstudio in Princenhage

Van januari 2003 t/m mei 2013 ingeschreven bij de Kamer van Koophandel op Curaçao en sinds juli 2013 ingeschreven in Nederland. Vanuit Princenhage werk ik in opdracht voor diverse klanten in Nederland en in de Caribbean.

Ik richt me op de volgende activiteiten:

• Grafische vormgeving en het maken van illustraties

Voor diverse bedrijven op Curaçao en in Nederland ontwerp ik promotiemateriaal (advertentie, flyers, folders, brochures, labels etc.) en huisstijlen.

• Webdesign en SEO

Met behulp van WordPress, een gebruiks- en SEO-vriendelijk Content Management System, bouw ik websites, blogs en webshops.

• Fotografie & beeldbewerking

In opdracht en vanuit mijn eigen inspiratie fotografeer ik landschappen en stadsgezichten, om ze vervolgens zo te bewerken dat een bepaalde sfeer wordt gecreëerd.

• Ontwerp van kleding & accessoires

Om mezelf te blijven ontwikkelen en mezelf creatief uit te dagen, houd ik me bezig met het opzetten van een kledinglijn voor eigenzinnige vrouwen die langer zijn dan 1,80m.

 

Producten Curacao 2009

Promotie van Curaçao // Producten ontwikkeld door Memento Vivi // 2009

 

Producten en concepten in het verleden ontwikkeld in eigen beheer door Memento Vivi

• shirts&words // kleding met Papiamentse woorden ~ i.s.m. Susanne van Sambeeck
• Online magazine Cpost // met het beste uit Curaçao ~ i.s.m. Elodie Heloise
• Enjoy Curaçao 2012 // gratis posters en bureaubladen
• Mi Beibi // website voor (aanstaande) ouders ~ i.s.m. Yvette Sonneveld
• Webwinkel Curacao [books.an]
• Herinneringen aan Curaçao // cadeauboekje ~ i.s.m. Elodie Heloise
• Curaçao Calendars // bureaukalender
• Postkaarten van Curaçao

Meer informatie over deze producten vindt u op de website van Memento Vivi // Curaçao