Het leven in Princenhage // Mijn poging om de herfst te vangen

Princenhage herfst riet water

Herfst in Princenhage // Weerspiegeling van bladeren in de Bijloop

Herfst in Princenhage // Breda

Nu we weer in Princenhage wonen is het prachtig om de veranderingen in het weer en de natuur te ervaren. Het lijkt eigenlijk helemaal niet op het regenseizoen van Curacao. De herfst stort het leven binnen. Als de bomen hun bladeren zo plotsklap loslaten, is de metamorfose om me heen voelbaar in alles. Het eeuwige groen vervaagt in een bleekgeel of juist hazelnootrood. De zon die nu lager aan de hemel staat, zorgt ervoor dat deze omwenteling plaats vindt in een veranderend licht. Na meer dan een decenium in de tropen te hebben gewoond, waardeer ik deze transformaties en de fabelachtige hersftkleuren des te meer.

 

Seizoenen in Curacao

Soms wordt er gezegd dat Curacao geen veranderingen in seizoen kent. Daar was ik het niet mee eens.Oké, de komst van herfst, winter, lente of zomer werd niet gemarkeerd door grote veranderingen in de omgeving zoals dat gebeurt in Europa. En nee, er waren ook geen extreme wisselingen in de temperatuur of windrichting (altijd Noordoost passaat). Het tropische klimaat zorgde voor een heerlijk jaar vol zonneschijn.
Echter, er waren wel grote schommelingen in de hoeveelheid regen en wind. Tijdens de vastenperiode – van Carnaval tot Pasen – waaien de krachtige kuaresma-winden. De perfecte periode om te vliegeren. In september, als de passaatwinden gaan liggen is het warm en droog. Een periode die gevolgd wordt door de regentijd, die meestal begint in oktober. Bijwijlen duurt de stortvloed dagenlang maar meestal is zijn het heftige, warme plensbuien die na een uurtje weer plaats maken voor de zon.
In de jaren dat we op Curacao woonden, speelden de kinderen juist buiten als de het hemelwater naar beneden kletterden. Ik genoot ervan om toe te kijken hoe ze plezier hadden met het water en de modder, de droge handdoeken en warme chocolademelk binnen handbereik. Dat tafereeltje herinnerde me destijds altijd aan de herfst in Breda.

 

Inspiratiepalet // De herfstkleuren van Princenhage

Princenhage herfstkleuren BleekgeelPrincenhage herfstkleuren strogeelPrincenhage herfstkleuren HazelnootroodPrincenhage herfstkleuren Oudlavendel
Bleekgeel ~ C=10 M=25 Y=60 K=0 // R=215 G=185 B=125 // #d7b97f // PMS 1215
Zonsonderganggoud ~ C=25 M=30 Y=85 K=0 // R=190 G=165 B=80 // #bda750 // PMS 458
Hazelnootrood ~ C=15 M=40 Y=50 K=0 // R=200 G=160 B=130 // #c89e82 // PMS 486
Oudlavendel ~ C=15 M=30 Y=30 K=0 // R=200 G=175 B=165 // #c8afa6 // PMS 5215

 

Foto’s gemaakt van de herfst 2013 in Princenhage ~ Breda

 

Foto’s gemaakt tijdens een najaarszonsondergang in Trippelberg ~ Breda

Leave a Reply