Wandelen rondom Breda // Op zoek naar de heilige bomen in het Liesbos

Liesbos Breda heilig bomen

Het ‘Hemeltje’ of de ‘Tempel’ in de zomer. De oude plataan en beuk vormen een bijzondere en sprookjesachtige locatie in het Liesbos.

 

Het Liesbos // Op zoek naar de Heilige bomen.

Er zijn websites die beweren dat de bomen op de bovenstaande foto onderdeel zouden zijn van een Keltisch heiligdom. Het boek Landgoederen in Noord-Brabant vermeld dat deze bomen – één plataan omringd door vijf beuken – in 1802 zijn geplant. Niet echt het moment dat er Kelten in Brabant woonden of een periode voor het openlijk aanbidden van bomen (de Katholieke Kerk zal dat nooit geaccepteerd hebben). Vanaf het eind van de 19de eeuw werden er lapjes en kledingstukken opgehangen om koorts te weren. De nieuwe pastoor van parochie Liesbos was daar in 1931 niet zo blij mee. Hij nam direct maatregelen en liet de koortsboom omhakken.

Het duurde even voordat ik de locatie had gevonden. De bomen staan enkele meters verwijderd van restaurant Boswachter (Liesbosch). Vanaf de parkeerplaats – midden in het bos aan de Jachthuisdreef en Torendreef – liep een wandelpad dwars door het bos naar het restaurant. Toen ik dit pad volgde, kwam ik eerst langs de oude plataan en beuk (de andere bomen zijn inmiddels omgevallen en omgehakt.) en vervolgens zo’n 25 – 50m verder langs de oude eik.

Vooral het weelderige en groene weegbreetapijt onder de stokoude beuk en plataan vond ik verbazingwekkend mooi. Het zonlicht viel dwars door het bladerdak en gaf de opmerkelijke schors van de plataan een schilderachtige schoonheid. De stam van de beuk was voorzien van een rijk laagje mos en allerlei ingekraste wensen. Het tafereeltje leek betoverd. Alsof elk detail vooraf in scene was gezet. Elk moment verwachtte ik een optreden van lieftallige elfjes dansend in het ochtendlicht.

 

 

Liesbos heilige plataan schors

De plataan met het zomerse weegbreetapijt. In 2011 was de stamomtrek 3,75m (bron: Monumentale bomen).

 

Liesbos Breda blaadjes beuk plataan

Het is een mooi contrast: de roodbruine blaadjes van de beuk en de zomergroene van de plataan.

 

Liesbos Breda zomer heilige beuk

De beuk had in 2011 een stamomtrek van 4,40 m (bron: Monumentale bomen).

 

Liesbos Breda heilige eik

De hoge zomereik is aangeplant omstreeks 1850 en had in 2014 een stamomtrek van 4,40m (bron: Monumentale bomen).

 

Liesbos Breda zomer

De lange, rechte, kruisende dreven delen het Liesbos op in rechthoekige vlakken en geven het een karakterstieke sfeer.

 

WHet Liesbos // Wandelen door ‘historisch groen met een zeer hoge natuurwaarde’.

Sinds het einde van de laatste ijstijd, zo’n 12.000 jaar geleden, bestaat het bos al. Het was een bezonken stroomgebied met laaggelegen moerassige grond met eromheen een hogere wal waar van nature buntgras, heide, berken, lijster, dennen, eiken en beukenbomen groeiden. Het gebied wordt voor het eerst genoemd in een oorkonde van Hendrik V, heer van Breda, uit 1268 als landgoed van Hage en Lies. De naam Liesbos is hoogstwaarschijnlijk afgeleid van de waterplant lis, die op de laaggelegen grond groeide en nog steeds voorkomt. Vanaf 1502 behoorde het gebied toe aan Engelbrecht II van Nassau en was het in eerste plaats een jachtbos. In de zeventiende werd het bos gemoderniseerd en werd er een patroon van rechte en kruisende dreven aangelegd. In 1899 – het jaar dat Staatsbosbeheer werd opgericht – ging het beheer van het bos naar Staatsbosbeheer. Met ruim 200 hectare is het het grootste oude zomereikenbos van Nederland. Staatsbosbeheer omschrijft het als ‘historisch groen met een zeer hoge natuurwaarde’.

Bronvermelding: Landgoederen in Noord-Brabant en het Liesbos door Harry Wildhagen.

 

Liesbos Breda zomer vijver

De slingervijver en het Jan Strube bankje in de Engelse tuin (aangelegd in 1846) tegenover het jachthuis nabij de parkeerplaats.

 

Liesbos Breda dennennaalden

Een ster van dennennaalden. In het Liesbos zitten de verrassende schoonheid in de details.

 

Liesbos Breda dennenappeltjes

En ligt voor het oprapen. Grappige dennenappeltjes in verschillende kleuren groen.

 

Liesbos Breda bordje

Als grafisch vormgever vind ik zo’n vintage bordje natuurlijk het einde!

 


 

 

 

 

Leave a Reply