Wandelen op de grens // Het Heilig Hartkapelletje op Landgoed Elsakker

Belgie Elsakker HeiligHartKapel bos

Het Heilig Hartkapelletje in de bossen op landgoed Elsakker, net over de Nederlands-Belgische grens.

 

Het Heilig Hartkapelletje op landgoed Elsakker.

Vanuit Strijbeek volgden we de wandelroute ‘t Smokkelpad naar landgoed Elsakker. Dit mooie natuurreservaat op de Nederlands-Belgische grens nabij de Belgische gemeente Hoogstraten kent een grote diversiteit aan landschappen. Hoewel er nooit een klooster heeft gestaan, behoorde het tot het eind van de 18e eeuw toe aan de Abdij van Thorn (een klein stadje in het Nederlandse Limburg).
Midden in het bos staat het Heilig Hartkapelletje. Helaas kan ik weinig informatie vinden over het kapelletje. Het wordt genoemd in verband met een gedenksteen en het huwelijk tussen generaal-majoor William Lauwers (1856-1924) en Jeanne Dupret – de eigenaren van het landgoed vanaf 1899 – dat plaatsvond in het begin van de 20ste eeuw. Of het kapelletje toen is gebouwd is mij onduidelijk.
In het kapelletje staat een Heilig Hartbeeld. Een verwijzing naar de devotie tot het Heilig Hart van Jezus. Het symbool van liefde en barmhartigheid.

 

Belgie Elsakker HeiligHartKapel Jezus

Binnen in het kapelletje staat een altaar met het Heilig Hartbeeld. Een mooi momentje om een kaarsje op te steken.

 

Belgie Elsakker heidevelden

De kapel staat aan ‘t Smokkelpad. Een mooie en veelzijdige wandelroute door de bloeiende heidevelden op landgoed Elsakker.

 


 

 

 

 

Leave a Reply