Reizen door Europa // Evesham en St Egwin ~ Midden-Engeland

Engeland Evesham kerk

De 16de eeuwse St. Lawrence kerk in Evesham met dreigende lucht.

 

Evesham aan de rand van de Cotswolds // Een stad vol middeleeuwse glorie en heiligen.

Met allerlei middeleeuwse vakwerkgebouwen, markten en steegjes is Evesham een prachtig stad aan de rand van de Cotswolds. Omdat het weer plots was omgeslagen en met onweer en harde stortbuien dreigde, hadden we niet veel tijd om alles op ons gemak te bewonderen.

Vanuit het centrum van Evesham, liepen we langs rivier Avon door het Abbey Park. Verspreid over onze wandelroute stonden diverse borden met informatie over levens van heiligen. Zoals over het leven van St Egwin, de oprichter van de abdij van Evesham. Deze bisschop van Worcester had een probleempje. Hij had nogal een strict idee over het huwelijk waar zijn stadsgenoten zich niet in konden vinden. Dus moest hij zich verantwoorden voor de paus in Rome. Voor zijn vertrek deed hij zichzelf boeien om en gooide de sleutel in de Avon. In Rome aangekomen, kocht zijn bediende vis op de markt voor het avondeten. En ja hoor, net in die vis zat de sleutel van de boeien. Hoe miraculeus. De paus, diep onder de indruk van het wonder, gaf Egwin gelijk zijn zegen.
Terug in Worcester hoorde hij het verhaal van Eof, een herder van varkens, die aan het eind van de 7de eeuw op klaarlichte dag in een visioen de Heilige Maagd Maria had gezien. Dat moest bisschop Egwin ook zien. Dus toog hij gelijk naar Evesham waar Maria was verschenen. Nadat hij ook Maria had gesproken, besloot Egwin dat de locatie heilig was en overtuigde Ethelred, de koning van Mercia, een abdij te bouwen. De abdij werd in 701 gesticht en groeide uit tot één van de belangrijkste abdijen van Engeland.

Evesham dankt zijn naam aan de legendarisch herder Eof en het Anglo-Saksische ‘hamm’, dat verwijst naar land in een bocht van de rivier.

Omdat de donkere lucht steeds dreigender werd, besloten we op zoek te gaan naar een pub om iets te eten. Net als gisteren in Broadway was ook Evesham na vijf uur uitgestorven en konden we geen pub vinden. Dus zochten we een supermarkt. Ik houd ervan om in een vakantieland verschillende supermarkten te bezoeken en urenlang de producten in de schappen te bestuderen. Het geeft een interessant beeld van de lokale bevolking. Dit keer kwamen we bij Iceland uit. Een supermarkt gespecialiseerd in diepvriesproducten. Met wat bevroren producten reden we terug naar ons hotel in Birmingham.

 

Engeland Evesham toren

De grote klokkentoren, het enige belangrijke bouwwerk van de abdij dat de eeuwen heeft overleefd, nadat Hendrik VIII de abdij in 1540 sloot.

 

Engeland Evesham deur

Eén van de snoezige deurtjes van de vakwerkhuizen aan de Market Square.

 

Engeland Evesham RoyalOak

De Royal Oak Inn aan de Highstreet van Evesham.

 


 

 

 

 

Leave a Reply