Een sterk merk bouwen is een duurzame relatie aangaan

mijn kledingmerk opbouwen

mijn kledingmerk // handgemaakte en geschilderde kleding en tassen

Mijn missie: een kledingmerk opbouwen.

Al een paar jaar heb ik een missie: een eigenzinnige kledingmerk opbouwen. Een exclusieve kledinglijn van handgemaakte en geschilderde kleding en tassen.

Om inzicht te krijgen in de waarden waaraan mijn merk moet voldoen, onderzoek ik merken en concepten. In de onderstaande tekst ga ik in op het fenomeen merkrelatie aan de hand van mijn eigen ervaring met ‘het Merk’.

 

 

Een liefdesverhaal: het Merk en de teleurgestelde consument.

Er is een trend gaande die mijn inziens veroorzaakt wordt door hebzucht. Sinds de jaren 60 zijn in Nederland de heilige huisjes flink platgebrand. Een trend die zich niet heeft beperkt tot religies en politieke ideologieën. Ook mijn alledaagse overtuigingen zijn in de laatste jaren op de schop gegaan: ondanks alle keuringen blijkt anno 2013 rundvlees niet alleen uit koeienvlees te bestaan en belangrijke sportwedstrijden en toernooien blijken fixed te zijn. Is er dan niets meer echt?
Mijn hoge verwachtingen, gewekt door reclames, lopen steeds vaker uit op een teleurstelling. Het Merk belooft steeds meer en ik geloof steeds minder. Is het mijn beleving of is het Merk anno 2016 alleen nog maar uit op winst maken? Houdt hij van mij of enkel van mijn portemonnee?
Ik ben zoekende naar respect, eerlijkheid en zingeving. Het Merk kan mij dat bieden. Dat eis ik van hem. Daarom hadden wij een relatie. Maar door mijn teleurstellingen en achterdocht groeit mijn onverschilligheid met de dag. Onverschilligheid – het tegenovergestelde van liefde – blijkt dodelijk voor onze relatie.

 

Help, ik word gestalkt door het Merk!

Ik denk dat mijn onverschilligheid het Merk onzeker heeft gemaakt. Hij overschat zichzelf en denkt dat hij me kan verleiden door te beweren dat hij wel goede prestaties levert. Hij beantwoordt mijn onverschilligheid met stalken. Hij achtervolgt me overal. Ik probeer hem duidelijk te maken dat ik trouw ben en dat als ik weer iets nodig heb, echt bij hem terugkom. Het heeft geen zin. Hij zegt dat de concurrentie moordend is en dat ik hem vergeet als hij niet het initiatief neemt: “want de anderen doen dat ook!” Dus schreeuwt en krijst hij als een klein, onverzadigbaar kind.
Ik kan niet meer zomaar iets kopen of hij dringt me allerlei andere producten op, wil weten wat ik van zijn dienst vond en spamt me met e-mails waar ik me niet op geabonneerd heb. En als ik zeg dat ik wegga, vraagt hij me brutaal wie mijn nieuwe liefde is en doet hij me hetzelfde aanbod als mijn nieuwe liefde. Hij maakt dat ik klagend door het leven ga, want als ik mijn geklaag via Social Media deel, luistert hij pas echt naar mij. Ooit sprak hij over mij als dat ik een koning was…
Ik heb het vermoeden dat het Merk mij niet meer respecteert. Het maakt de kloof tussen ons groter en groter. Ik wil zelfstandigheid in onze relatie, maar hij meent voor mij te kunnen denken en te weten wat ik nodig heb.

Een relatie wordt echter gevormd door twee entiteiten: het Merk en ik. Het is te makkelijk om de schuld van ons foutgelopen relatie enkel te leggen bij het Merk. Waar ben ik, als teleurgestelde consument, de fout ingegaan? Waarom ziet het Merk zich genoodzaakt mij voor de gek te houden en te achtervolgen? Heb ik te veel geëist?

 

Een goede merkrelatie begint bij het kiezen van het juiste Merk.

Jaren geleden bekeek ik de opties om geld te ‘maken’ met mijn blog. Bloggen over favoriete merken biedt zo’n mogelijkheid. Ik begon een lijst samen te stellen van merken en concepten waar ik een relatie mee had. Al mijn favoriete merken kwamen zo op het lijstje maar ik schrapte ze er vervolgens weer net zo hard vanaf. Uiteindelijk had ik een lijstje dat voornamelijk bestond uit concepten gemaakt door familie en vrienden. Het was voor mij een eye-opener: er zijn nagenoeg geen wereldmerken meer die mij echt kunnen bekoren.

Dat bracht me bij de volgende vraag: is er zoveel veranderd in mijn relatie met het Merk? Is het Merk veranderd? Of is de manier waarop ik naar het Merk kijk, veranderd?
Internet heeft een grote verandering gebracht. Er is meer informatie beschikbaar. 20 jaar geleden bleef er veel verborgen. Nu kan ik mijn ogen niet meer sluiten als ik een t-shirt koop van € 3,-. Ik weet waarom het t-shirt zo goedkoop is. Ik weet van de uitbuiting. Ik weet dat het Merk een duistere zijde heeft, die ik heb helpen te creëren.

Mijn idealen heb ik verkwanseld. Niet het Merk heeft mij misleid, maar ik ben het die verkeerd gekozen heeft. Ik heb me laten leiden door hebzucht. Mijn drang om meer te krijgen dan ik ervoor wilde betalen, maakte dat ik de verkeerde partners koos en nu een ideologische leegte ervaar.

 

Mijn idealen merkbouwen

Dit traditionele Buddhistisch gebed leerde ik van Kirti Daryanani. Het inspireert me omdat het zich richt op iedereen.
Het brengt me terug bij mijn idealen.

 

Het is tijd om terug te gaan naar mijn idealen.

Net als bij een liefdesrelatie geldt ook bij een merkrelatie het principe ‘Wat u niet wilt dat u geschiedt, doet dat ook de ander niet‘. Dat wordt het uitgangspunt voor mijn kledingmerk. Ik wil geen merk opbouwen dat anderen benadeeld. Ik wil dat klanten bewust kiezen voor mijn merk en dat zij hun keuze baseren op hun idealen. In de hoop dat we een liefdevolle en duurzame relatie ontwikkelen die gebaseerd is op wederzijdse bewondering en respect en dat we samen een duurzame wereld creëren waarin iedereen zich bijzonder en geïnspireerd voelt.

Ik weet, de concurrentie is moordend. Het aanbod is zo groot. Maar ik wil terug naar mijn idealen. Terug naar waar ik werkelijk voor sta. Ik wil niet enkel gericht zijn op winst maken maar op weer het plezier vinden in het creëren.

 

Samenvatting // Een merkrelatie gebaseerd op mijn idealen:

• Mijn merk heeft als doel alle betrokkenen een gevoel van geluk te brengen;
• Mijn merk doet geen loze beloftes en dringt geen producten op;
• Mijn merk biedt openheid en eerlijkheid;
• In onze relatie komt het initiatief voor het contact vanuit de klant;
• Wat de concurrentie doet, is voor mijn merk niet belangrijk;
• Mijn merk respecteert iedereen.

Leave a Reply