Spelen met infographics // 5 tips om een curriculum vitae vorm te geven

curriculum vitae van grafisch vormgever iren nooren

Curriculum vitae met infographics van een grafisch vormgever // Gemaakt door Irèn Nooren.

 

Curriculum vitae met infographics van een grafisch vormgever.

Tijdens het controleren van mijn LinkedIn-profiel zag ik dat mijn curriculum vitae nog van 2014 dateerde. Ook als ik niet op zoek ben naar werk of nieuwe klanten, vind ik het belangrijk om een bijgewerkt cv te hebben. Gewoon voor het geval er opeens een unieke kans langs komt.
Mijn nieuwe cv wilde ik wat opvrolijken met illustraties. Voor een grafisch vormgever is een mooi en goed vormgegeven cv essentieel. Het is dé manier om te tonen dat ik mijn vak versta: het bewijs dat ik informatie op een heldere en aantrekkelijke wijze kan overbrengen. Zo’n cv maak ik echter niet in een half uurtje. Dat gaat makkelijker als ik tijd en inspiratie heb. Ja, ik weet dat er handige online tools bestaan om een mooie cv met infographics te maken. Als eigenzinnig wezen kan ik daar echter niet zo goed mee uit de voeten. Het doet nooit precies dat wat ik in gedachten heb. Adobe Indesign heeft me te veel verwend ;)

Bekijk de pdf-versie van mijn curriculum vitae.

 

infographics personalia curriculum vitae

Infographics met persoonlijke informatie.

Wat is een infographic?

Een infographic is een grafische weergave van verschillende objecten die informatie geven over een onderwerp. Het combineert tekst en beeld in de vorm van grafieken, diagrammen en/of illustraties.

Downoad gratis de icoontjes (vectors) gebruikt in mijn cv.
 

 

5 tips om een mooi en goed vormgegeven curriculum vitae te maken.

Er is geen model of recept dat leidt tot het maken van een perfect cv. Elke werk- of opdrachtgever heeft zijn eigen voorkeuren. Toch wil ik benadrukken om een cv te maken die helemaal bij jou past. Dat is namelijk de enige manier om de baan te vinden die jou op het lijf geschreven is. Een cv maken dat wel past bij het bedrijf, maar niet bij jou is misschien handig om de baan te scoren.Vergeet niet dat je daarna ook nog voor de werk- of opdrachtgever moet werken ;-) Denk langetermijn!

 

1. Begin met een overzicht te maken van de informatie.

Verzamel de informatie die op je wilt vermelden op je cv en verdeel deze over een informatieblokken. Bepaal welke informatie er direct uit mag springen (zie ook tip 4).
Denk bijvoorbeeld aan:
• Je persoonlijke – en contactgegevens.
• Je opleidingen en werkervaringen.
• Je kennis en kunde.
• Je kwaliteiten ~ noem positieve én minder positieve eigenschappen met een citaat uit een functioneringsgesprek.
• Het werk dat je graag doet.
• De talen die je beheerst.
• Je bezigheden als je niet aan het werk bent.
• Je motto, missie, droom en/of doel.
• Je foto.

 

2. Wees creatief en anders.

Speel met kleur, lettertypes en illustraties en zorg voor een goed overzicht.
Geen inspiratie? Gebruik een zoekmachine om inspiratie op te doen, maar transformeer de ideeën vervolgens helemaal naar jouw stijl om te voorkomen dat je exact hetzelfde cv hebt als een andere kandidaat. Enne, werk- en opdrachtgevers weten ook hoe een zoekmachine werkt.

Benadruk wat jou anders maakt
. Je unique selling points ‘ontdekken’ lijkt moeilijker dan het is. Voor jou kan het zo gewoon zijn dat je er helemaal niet aan denkt dat het bijzonder is. Vergelijk jezelf met een ander met hetzelfde beroep: wat maakt jou anders?
Voor mij zijn mijn jarenlange ervaring en het breed en internationaal georiënteerd zijn wat me anders maakt.
Door mijn verblijf van elf jaar op Curaçao ben ik internationaal gericht. Mijn klanten zijn zowel in Nederland als in het Caribisch gebied gevestigd. De meeste klanten gebruiken Engels als voertaal.
In 2000 begon ik als grafisch vormgever bij Polane Reclame Ontwerpbureau. In datzelfde jaar begon ik ook met de deeltijdopleiding CommunicatieManagement. Ik vond mijn kunstopleiding te beperkt. Ik wilde mee kunnen praten en klanten kunnen begrijpen als zij allerlei marketingtermen gebruikten. Daarna ben ik altijd gericht geweest op nieuwe media. In 2007 begon ik met Facebook en LinkedIn. Niet alleen als gebruiker maar ook omdat ik wilde weten hoe ik de tools kon inzetten bij het promoten van diensten en producten. Door deze ‘eigenaardigheden’ ben ik meer een allrounder dan een specialist. Dat maakt me anders.

Gebruik een duidelijke foto bij je cv. Niet een saaie pasfoto die ook op je paspoort staat, maar een foto die iets verteld over jou en waar je enthousiast op staat. Dat maakt een cv persoonlijker. Vergelijk bijvoorbeeld de bovenste cv met de cv hieronder. Welke versie geeft jou het beste beeld van wie ik ben?

 

3. Wees voorbereid en neem je tijd.

Een goed cv maak je niet een kwartiertje. Zorg dat je cv – ook als je niet op zoek bent naar werk of opdrachtgevers – up-to-date is.

 

4. Pas je cv aan op de behoeften van de werk- of opdachtgever.

Als je solliciteert op een vacature, lees de vacature goed. Haal datgene eruit dat overeenkomt met jouw kwaliteiten, kennis en vaardigheden. En benadruk in de opmaak van je cv datgene wat gevraagd wordt.
Als ik zou reageren op een vacature voor een functie die draait om social media, dan benadruk mijn jarenlange ervaring met social media. Solliciteer ik voor een functie die op kunst is gericht, dan benaduk mijn kunstopleiding.

 

5. Laat je cv controleren door familieleden en/of vrienden.

Vraag hen of je cv overeenkomt met hoe zij je zien. Vaak komen zij met kwaliteiten die je totaal vergeten was te vermelden.
Vraag iemand die lekker kritisch is naar de teksten te kijken om te voorkomen dat er geen storende fouten in staan. In het verleden kreeg ik cv’s toegestuurd van sollicitanten die zeiden dat ze nauwgezet waren, maar waarvan de cv vol fouten stond. Eén foutje kan altijd, maar meer dan drie is storend. (oh, hopelijk staan er geen fouten in mijn voorbeelden :-S )

 

curriculum vitae als magazine cover

De opmaak van dit curriculum vitae is gebaseerd op een cover van een magazine* gecombineerd met infographics.*naar een idee van Jennifer Jacobs.
De foto is gemaakt door Brigitte Gilles met de hulp van Amanda Westerveld-Nugteren

 

Voorbeelden van een curriculum vitae toen de wereld nog niet helemaal digitaal was.

Sollicitatiebrief en curriculum vitae in één met een portfolio op cd gemaakt in 2002 // Irèn Nooren

 

Curriculum vitae als een boekje gemaakt voor Polane Reclame Ontwerpbureau in 2001 // Mireille Polane en Irèn Nooren

 

Leave a Reply