Reizen door Europa // Conwy en het land van kastelen ~ Wales

Wales Conwy castle vlag

Het middeleeuwse fort Conwy Castle met de vlag van Wales.

 

Wales, het het land van de kastelen // Conwy Castle.

Wales wordt vaak het land van de kastelen genoemd. Geen enkel land heeft zoveel middeleeuwse forten en burchten dan Wales. Het is onmogelijk om Wales te bezoeken zonder een kasteel te zien. Zo kun je Conwy niet voorbij rijden zonder een blik te werpen op Conwy Castle en Conwy Suspension Bridge. Het ommuurde stadje in het noorden van Wales ligt aan de monding van de rivier Conwy.
Samen met Beaurmaris, Caernarfon en Harlech wordt Conwy beschouwd wordt als een unicum van laat 13de eeuwse – vroeg 14de eeuwse militaire architectuur in Europa. Het kasteel in Conwy een toeristentrekker. Wij waren er aan het einde van de dag. Het moment dat veel dagjesmensen vertrekken en het makkelijker is om een parkeerplaats te vinden.

 

Conwy in Wales // Sint George & The Dragon.

Vanuit Holyhead was ons plan om naar Knutsford te rijden, een stadje ten zuiden van Manchester. We besloten onderweg te stoppen in Conwy om het kasteel te bezoeken en om iets te eten. Op zoek naar de Welse keuken vonden we in Conwy een pub met de naam George & Dragon. In het land van kastelen en draken is dat natuurlijk een uitnodigende naam. Terwijl ik genoot van de wine pie, chips en peas vroeg ik me af wat het verhaal was van George & the dragon.

Tot mijn verbazing heeft het verhaal weinig met Wales te maken. St George wordt genoemd als patroonheilige van Engeland, maar of die George ook de draak versloeg is niet helemaal duidelijk.
De legende van St George & the dragon – in het Nederlands Sint Joris & de draak – speelt zich af in Silene dat volgens de 13de eeuwse schrijver van de Legenda aurea, Jacobus de Voragine, ergens in Libië ligt. Hier was een koninkrijk dat geteisterd werd door een lastige draak die van de bevolking verwachtte dat zij hem voerde. In het begin brachten ze hem dagelijks twee schapen. Toen de schapen op waren, gaven ze hem hun kinderen. Elke dag werd er middels een loterij een kind geselecteerd. Op de dag werd de dochter van de koning geselecteerd. Daar was de koning niet zo blij mee. Hij smeekte en stelde hij zijn halve koninkrijk en al zijn goud ter beschikking als zijn dochter niet gevoerd hoefde te worden aan de draak. De bevolking was niet onder de indruk en hield voet bij stuk.
Net op het moment dat de koningsdochter naar de draak loopt, verschijnt Sint George ten tonele. Heel toevallig. Hij vraagt het meisje naar haar plannen. George vond haar plan niet echt geweldig en wilde voorkomen dat het meisje door de draak werd verslonden. George was een koene ridder en hij zou die draak wel even verslaan. En op het moment dat de draak zijn maaltijd wilde veroberen, sloeg George een kruis en begon bruut op de draak in te hakken. De draak raakte daarbij ernstig gewond. George droeg het meisje op om haar ceintuur los te maken en deze te gebruiken als een leiband om de draak mee te nemen naar het dorp.
Half verslagen ging de draak mee naar het dorp. Het hele dorp liep natuurlijk uit om naar de draak te kijken. George beloofde de bewoners dat hij de draak zou doden als zij zich bekeerden tot het Christendom. En zo geschiedde.

 

Wales Conwy vlag llywelyn

Huizen in het centrum van Conwy met de vlag van Llywelyn the Great.

 

Wales // Conwy en de rood-gele vlag met draken.

Hoewel de groen-witte vlag met de rode draak de nationale vlag van Wales is, wappert in Conwy ook de geel-rode vlag met vier draken. De laatsgenoemde is gebaseerd op het embleem van het koninklijke huis van Llywelyn the Great (1173 – 1240). De Welse prins probeerde Wales tot één koninkrijk te maken. In de twaalfde eeuw was Wales verdeeld. De twee belangrijkste koninkrijken waren Gwynedd in het noorden en Deheubarth in het zuiden van Wales. Llywelyn the Great regeerde in het noorden vanuit Deganwy Castle. Dit kasteel werd aan het einde van de 13de eeuw afgebroken toen Koning Edward I aan de andere zijde van rivier Conwy Castle liet bouwen.

 

Wales Conwy Castle

De ronde torens van Conwy Castle, gebouwd in 1283 and 1289 door de Engelse koning Edward I.

 

Wales Conwy rivier

Riviertaxi op de kade van de rivier Conwy.

 

Wales Conwy visnetten

Visnetten op de kade van de haven van Conwy.

 

Wales Conwy zilvermeeuw

Een zilvermeeuw in de haven van Conwy.

 


 

 

 

 

Leave a Reply