Reizen door Europa // Chipping Campden in de Cotswolds ~ Midden-Engeland

midden engeland de cotswolds chipping campden highstreet

De volmaakte Highstreet van Chipping Campden met adembenemende gevels, waar het verleden voelbaar is.

 

Autorijden in Midden-Engeland // Van roundabout naar roundabout.

Ons plan was om vanuit Buxton de kortste weg te nemen naar Birmingham waar we zouden overnachten. De kortste weg liet zich echter moeilijk vinden. We hebben de schattigste weggetjes en dorpjes gezien – die wellicht wat schattiger waren geweest als we wisten welke kant we opreden – en de belangrijkste wegwijzers en borden gemist om vervolgens op de M6 bij Stoke-on-Trent te belanden in een file. Altijd gezellig zo’n onderonsje met de locals. Het verkeer zat muurvast. Een paar uur en roundabouts later kwamen we eindelijk bij ons hotel aan.

De volgende dag ontdekte we hoe groot Birmingham eigenlijk is. Het kostte ons meer dan een uur om de stad te verlaten. Toen we eindelijk de M40 hadden gevonden, raakten we direct na de afrit onze geplande route naar de Cotswolds weer compleet kwijt (Ah, zitten we helemaal daar… Nee, ik zei rechtsaf. Je had af moeten slaan… Oh, we hadden eigenlijk toch rechtdoor gemoeten… Ik zei de derde afslag bij de rotonde, je hebt de tweede genomen…). Dat ging vrij gemakkelijk en gemoedelijk totdat het lampje van de benzinepomp akelig begon te knipperen en nergens op het Engelse platteland een benzinepomp te vinden was. Onder andere omstandigheden had dit onverwachtse sightseeing-toertje mij vast en zeker in vervoering gebracht maar met een steeds maar harder knipperend lampje doorstond ik ongekende doodsangsten uit. Leuk hoor, zo’n avontuurlijke vakantie.
Wat voelde ik me opgelucht en blij toen er een gele met rode schelp in mijn blikveld kwam. De veel te hoge literprijs was opeens een onbeduidend en nietszeggend detail. Met een volle tank kwamen we een klein half uurtje later aan in Chipping Campden.

 

Chipping Campden in de Cotswolds // Meer vintage dan dit vind je nergens ter wereld.

Ik was direct tot over mijn oren verliefd op Chipping Campden. De meest knusse huisjes met onwerkelijk doorgezakte daknokken, verrassende scheve ramen en onmogelijk lage deurtjes. En natuurlijk de uithangborden. Alles leek handgemaakt. Niets van het plastic-fantastic. Wat een karwei moet het zijn om dit zo eeuwenlang goed te houden. Het waren de overal geparkeerde auto’s die me ervan overtuigde dat ik me nog steeds in 21ste eeuw bevond.

Natuurlijk brachten we ook een bezoek aan de kerk en het kerkhof. Op het kerkhof vond ik de oude corniveren indrukwekkend. Helaas kreeg ik die niet goed op de foto.
In de kerk verwelkomde een vriendelijke mevrouw me. Belangstellend vroeg ze waar ik vandaan kwam. “Oh, uit Nederland? Wel… we zijn een informatiebordje kwijt. Die heeft een landgenoot van u meegenomen. Weet u toevallig wie dat heeft gedaan?” Op mijn ontkennende antwoord, vervolgde ze: “Wel, als u het bordje tegenkomt op een veilingsite wilt u het dan kopen en naar ons opsturen?” Uiteraard wilde ik dat met liefde doen. Toch voelde ik me geroepen mijn landgenoten enigszins te verdedigen en vertelde haar dat ook in Nederland stelen van een kerk een doodzonde is. Ik wil toch niet dat ze daar denken dat wij, Nederlanders, een barbaars en disrespectvol volkje zijn.
Mocht je dit bericht lezen en weten wie wel het informatiebordje heeft meegenomen, zorg dat het bordje terugkomt in de kerk van Chipping Campden. De mevrouw zal er heel blij mee zijn.

Omdat Lonely Planet de Eight Bells Inn in Chippping Campden roemde als een sfeervolle, 14de eeuwse herberg met een goede Britse en landelijke keuken, bezochten we die voor een lunch. We aten fish & chips met veel doperwten en verbaasden ons over de lage plafonds, ongelijke vloeren en kleine ruimtes. Lonely Planet heeft geen woord te veel gezegd.

 

midden engeland de cotswolds chipping campden wapen

Lonely Planet noemt Chipping Campden een herinnering aan middeleeuwse tijden.
Niet dat ik me die kan herinneren maar de indruk was er zeker.

 

de cotswolds chipping campden highstreet

De imposante huizen aan de Higstreet.
Ik heb er geen woorden voor hoe groots ik de ramen, de dakpannen, de gevels, de schoorstenen etc. vind.

 

midden engeland de cotswolds chipping campden uithangbord

De grote hoeveelheid aan veelal handbeschilderde uithangborden maakt de Highstreet van Chipping Campden uniek.

 

midden engeland de cotswolds chipping campden noel arms hotel

Net zoals de andere plaatsen in de Cotswold zijn de huizen in Chipping Campden gebouwd met de honingkleurige zandsteen.

 

midden engeland de cotswolds chipping campden market hall

De bijna vierhonderd jaar oude Market Hall (1627) is eigendom van National Trust. Hier verhandelden kooplieden kaas, boter en gevogelte.

 

midden engeland de cotswolds chipping campden muurbloempje

Zelfs de beeldschone muurbloempjes bij de Market Hall zijn in stijl.

 

midden engeland de cotswolds chipping campden kerkdeur

Kerkdeur van de St James Church.

 

midden engeland de cotswolds chipping campden churchstreet

De rijtjeshuizen in Churchstreet. Sublieme vormgeving. Alles klopt.
Met name het hang- en sluitwerk van de raamkozijnen had mijn bewondering.

 

midden engeland de cotswolds chipping campden uitzicht

Het magnifieke uitzicht over de velden rondom Chipping Campden gezien vanaf het kerkhof met de oude corniveren.

 

Bovenstaande foto’s van Chipping Campden zijn bewerkt met behulp van Adobe Lightroom en Photoshop om de sfeer te creëren zoals ik die heb ervaren tijdens het maken van de foto’s.
Meer informatie over fotobewerking met behulp van Adobe Lightroom en Photoshop.

 


 

 

 

 

Leave a Reply