Reizen door Europa // Caernarfon en het land van draken ~ Wales

Wales Llyn Caernarfon castle

Caernarfon Castle aan de oevers van de rivier Seiont en de Menai Strait.

 

Caernarfon Castle // Heerlijk slenteren rond het kasteel en door de haven.

Vanuit Aberdaron toerden we dwars over het schiereiland Llŷn om rond 17 uur uit te komen bij Caernarfon. Een middeleeuwse ommuurde stad met een natuurlijke haven aan de monding van de rivier Seiont in de Menai Strait, het water tussen het vasteland van Wales en het eiland Anglesey.

Samen met Conwy, Beaurmaris en Harlech staat Caernarfon als Castles and Town Walls of King Edward in Gwynedd op de UNESCO Werelderfgoedlijst. Caernarfon wordt geroemd om zijn 13de eeuwse kasteel en stadsmuren. Het is één van de grootste en indrukwekkendste forten gebouwd door de Engelsen in Wales. Een koninklijk kasteel want sinds 1911 wordt hier de Prins van Wales geïnstalleerd.

Onze auto hadden we geparkeerd op de andere oever van de Seiont ten zuiden van Caernarfon. Via een brug konden we zo makkelijk bij het kasteel komen. Aan het einde van een stralende zondag was het heerlijk slenteren door de straatjes van Caernarfon en amusant om de vangsten van te volgen van de families die op de rand van de kade gemoedelijk zaten te vissen naar krabbetjes.

 

Wales Caernarfon castle

De hoekige muren van Caernarfon castle.

 

Wales Llyn Caernarfon borden

In Caernarfon wordt de weg goed aangegeven door duidelijke borden met aanwijzingen in twee talen: het Engels en Wels.

 

Wales vlag Caernarfon

De vlag van Wales (Cymru) aan een huis op Castle Square in het centrum van Caernarfon.

 

Wales // De vlag met de rode draak op een groen-witte achtergrond.

In Wales wappert de vlag met de rode draak op menig kasteel, huis en belangrijk kruispunt. De rode draak is het nationalistisch symbool van Wales. Zo heeft ook de nationale luchtvaartmaatschappij Air Wales de rode draak geadopteerd als logo.

In Historia Brittonum, een geschiedenis van de Kelten geschreven rond 828, wordt de rode draak het eerst genoemd in combinatie met Wales. De tekst beschrijft hoe een gevecht tussen twee draken diep onder de grond de 5de eeuwse veldheer Gwrtheyrn (ookwel Vortigern genoemd) het bouwen van een vestiging moeilijk maakten. De witte draak vertegenwoordigde de Saksen, de rode draak de Kelten. Uiteindelijk overwint de rode draak.

De rode draak zou de banier van King Arthur hebben gesierd. Je weet wel die koning van de Ronde Tafel die rond 500 het eiland verdedigde tegen de invasie van de Anglo-Saksen. Het wordt aangenomen dat het symbool van de rode draak door de Romeinen naar Wales werd gebracht. King Arthur zou Romeinse voorvaders hebben gehad.

De rode draak op de vlag wordt The Red Dragon of Cadwaladr genoemd. In de middeleeuwen werd bepaald dat het wapen met de rode draak toebehoorde aan Cadwaladr, een 7de eeuwse koning van Gwynedd (Noord-Wales). Na zijn dood werd hij een mythisch figuur in verhalen van Wales.

De groene en witte stroken zijn de kleuren van het Huis van Tudor. Dit koninklijke Huis afkomstig van Wales en Engeland regeerde van 1485 tot 1603 over Engeland. Hendrik VIII en Elizabeth I behoorden tot dit Huis. Een andere verklaring is dat het de kleuren zijn van een ander nationaal symbool van Wales: prei (wat?).

 

Wales Llyn Caernarfon havenkantoor

Het havenkantoor aan de oever van de rivier Seiont in de haven van Caernarfon.

 

Wales Llyn Caernarfon seiont

Bootjes op de oever van de Seiont.

 


 

 

 

 

Leave a Reply