Reizen door Europa // Kuuroord Buxton in het Peak District ~ Midden-Engeland

engeland peak district buxton bron st ann

St Ann’s Well, de heilzame warmwaterbron van Sint Anna, ligt midden in het centrum van Buxton.

 

Buxton in Peak District // Een bezoek aan een Victoriaans kuuroord met een heilzaam warmwaterbron.

Nadat we geland waren op de luchthaven van Manchester en onze huurauto hadden opgehaald, reden we rechstreeks naar Buxton, het hart van het Peak District, het eerste national park van Engeland. Daar was het een uitdaging om een parkeerplaats te vinden. En toen we die eindelijk hadden gevonden, stonden we als doorgewinterde reizigers met een briefje van £50,- voor een Engelse parkeerautomaat die enkel muntgeld wilde hebben. Dat was het moment dat ik me realiseerde dat het muntgeld van ons vorige Engelandreis nog netjes in de spaarpot zat, die thuis op de boekenplank stond.

Buxton maakte het nemen van die eerste hindernissen helemaal goed. Het ligt circa 300 meter boven zeeniveau en is daarmee – volgens diverse websites en boeken – de hoogstgelegen market town in Engeland. Altijd leuk, zulke weetjes.
De vijfde hertog van Devonshire heeft een belangrijk rol gespeeld in de ontwikkeling van dit stadje. Hij wordt ervan beschuldigd Buxton omstreeks 1780 tot een populair kuuroord te hebben gemaakt. Het was zijn antwoord op Bath. Maar dan in het klein. De badhuizen van Buxton Crescent waren tijdens ons bezoek echter in een grondig renovatieproces waardoor we niet goed konden beoordelen of het een geslaagd antwoord was.
St Ann’s Well, een heilzame warmwaterbron tegenover Buxton Crescent die een constante temperatuur van 28°C heeft en al in de middeleeuwen toebedeeld werd aan Sint Anna, lag er wel mooi bij. Net als het met bladgoud versierde Opera House en het monumentale park Pavilion Gardens, dat meer dan terecht het juweel in de kroon van Buxton en High Peak wordt genoemd.

 

Het verhaal van Sint Anna // Moeder van de heilige Maagd Maria.

Het verhaal van Sint Anna lijkt verdacht veel op het verhaal van haar dochter. Net als Maria, raakte ze zwanger zonder dat haar man in haar buurt was. Joachim, die met zijn kudde in de woestijn liep, moest van een engel vernemen dat zijn vrouw in blijde verwachting was. Hij keerde direct terug naar zijn vrouw. Die vervolgens beviel van een gezonde dochter, Maria.
De verering van Anna begint in de vijfde tot zesde eeuw. Ze kan ook aangeroepen worden door vrouwen op zoek zijn naar een echtgenoot: “Anneke, geef me een manneke”.
Op afbeeldingen staat zij dikwijls met een boek of een vrucht in haar hand of als Anna te Drieën, samen met haar dochter Maria en haar kleinkind Jezus.
Het verhaal wordt vertelt in het Protoevangelium van Jacobus – Een apocriefe tekst van het Nieuwe Testament.

 

engeland peak district

Het heuvellandschap van het Engelse Peak District. Een national park ten zuidoosten van Manchester.

 

engeland buxton pavilion gardens

De Pavilion Gardens ademen de Victoriaanse grandeur van de hoogtijdagen van Buxton als kuuroord.

 

engeland peak district buxton huis 19de eeuw

De Pavilion Gardens is omringd met brede, statige lanen en 19de eeuwse huizen.

 

engeland peak district buxton eend

In het park is het goed vertoeven. Dat vinden de eenden ook.

 

engeland peak district buxton opera house

Pal naast de Pavilion Gardens ligt het Opera House uit 1903. Een hoogtepunt van de Edwardiaanse bouwstijl.

 

engeland peak district buxton dubbeldekker

Hoewel er genoeg is om Buxton tot een toeristisch trekpleister te verheffen, vonden we het er een heerlijk rustig en zeker nog een bezoek waard.

 

Bovenstaande foto’s van Buxton zijn bewerkt met behulp van Adobe Lightroom en Photoshop om de sfeer te creëren zoals ik die heb ervaren tijdens het maken van de foto’s.
Meer informatie over fotobewerking met behulp van Adobe Lightroom en Photoshop.

 


 

 

 

 

Leave a Reply