Goden, godinnen en heiligen // Brigid, godin van de dageraad en lente

Brigid Keltische Godin

Brigid, Keltische godin van de smeedkunst, zoals ik haar zie // Kleurpotloodtekening © Irèn Nooren.

 

Brigid // Godin van vruchtbaarheid, genezing, poëzie, waterbronnen en smeedkunst.

Brigid of Brigit, godin uit de Ierse of Keltische mythologie, heerst over het licht, vruchtbaarheid, genezing, poëzie, waterbronnen en smeedkunst. Als vruchtbaarheidsgodin is haar seizoen uiteraard de lente.
Haar attributen zijn het licht, de vonk van inspiratie (poëzie) en de vaardigheden geassocieerd met vuur (smeedkunst).
In een tiende eeuwse manuscript wordt ze door Ierse monniken omschreven als een gezusterlijke drieëenheid: Brigid de Smid, Brigid de Dichter en Brigid de Genezer.
Ze is de Ierse variant van de Indo-Europese godin van de dageraad en evenknie van vruchtbaarheidsgodinnen als Ēostre (Anglo-Saskisch – Easter, Pasen), Frigg (Oud-Noors) en Freyja (Germaans).

Andere schrijfwijze van haar naam: Bridget of Brigantia (Engels), Brigitte (Frans), Birgitta (Zweeds), Brigida (Italiaans), Piritta (Fins), Brìde (Schots) and Ffraid (Wales).

De Ierse Christenen hebben haar ‘geadopteerd’ als Sint Brigida van Kildare (Saint Brigid of Kildare). Sint Brigida is één van de belangrijke patroonheilige van Ierland. Ze heeft dezelfde attributen en feestdag (1 februari) als de Keltische Brigid.

 

Imbolc // Het moment dat de lente in de lucht zweeft.

Het Keltisch festival Imbolc is gewijd aan Brigid. Het wordt gevierd op de avond voor 1 februari. De dag tussen het wintersolstitium (21 december) en de lente-equinox (21 maart).
Vermoed wordt dat Imbolc stamt uit het neolithicum – prehistorische periode van ca. 11.000 voor Christus. Dit vermoeden is gebaseerd op het gegeven dat de ingang van diverse tempels uit deze periode gericht is naar waar de zon opkomt tijdens het Imbolc.
De meest gangbare uitleg van de oorsprong van het woord Imbolc komt uit het Oud-Ierse i mbolc ‘in de buik‘ en verwijst naar de drachtigheid van ooien rond 1 februari.

 

Brigid // Godin van de lente en de dageraad.

De dageraad of ochtendgloren is het moment van schemering dat voorafgaat aan zonsopkomst. Het moment van de aanwezigheid van licht zonder de aanwezigheid van de zon. Het moment van stilte waarin nachtdieren gaan rusten en de dagdieren nog niet wakker zijn. Hoe dichter bij de polen hoe langer dit moment duurt.

 

Leave a Reply