Creatief met stof // breien met stofreepjes

breien met stofreepjes

Mijn nieuwe passie: breien met stofreepjes.

 

Experimenteren met textiel // breien met stofreepjes.

Ik vind het heerlijk om te experimenteren met verschillende technieken om textiel te bewerken. Laatst ontdekte ik de mogelijkheid om met stofreepjes te breien. Hoewel ik veel te ongeduldig ben om ooit een ervaren breier te zijn, merk ik dat breien verslavend is.

 
 

breien met stofreepjes knippen

Breien met stof: reepjes knippen en scheuren.

 

Stap 1 // ‘draad’ maken: de stof in reepjes te scheuren.

Om te breien te kunnen breien met stofreepjes gebruik ik 100% katoen met een platte binding – ook wel effenbinding genoemd -, bij voorkeur een dunne stof als poplin. De stof maak ik tot ‘draad’ door in de zelfkant van de stof om de 1,5cm een knipje te zetten. Vervolgens scheur ik vanuit de knipjes de repen stof af. Het voordeel van een stof met een platte binding is dat deze makkelijk te scheuren is langs de inslagdraden.

Om de stofrepen in verschillende kleuren te krijgen, heb ik de reepjes handmatig geverfd door ze een nacht in een verfbad te laten weken.

 
 

breien met stof: reepjes aan elkaar bevestigen

Breien met stof: reepjes aan elkaar bevestigen.

 

Stap 2 // ‘draad’ maken: de stofreepjes aan elkaar bevestigen.

Van de vele stofreepjes maak ik één lange draad door de uiteindes op elkaar te leggen en met een nauwe zigzagsteek aan elkaar te naaien. Ik vind het niet mooi om de uiteindes aan elkaar te knopen, omdat er dan een bulk ontstaat bij de bevestiging.

 
 

breien steken opzetten

Breien met stof: steken opzetten.

 

Stap 3 // breien: steken opzetten.

Als ik de ‘draad’ tot een bolletje heb heb gewonden, kan het breien beginnen. Ik gebruik een naald nr 10mm. De manier die de foto toont is mijn favoriet omdat ik de steken makkelijk kan oppakken en de andere kant kan opbreien.

 
 

kort truitje gebreid met stofreepjes

Het resultaat: een kort truitje gebreid met stofreepjes.

 

Het resultaat: een kort truitje gebreid met stofreepjes.

Tijdens het breien ontdekte ik een behoorlijk nadeel aan het breien met stofreepjes: de enorme hoeveelheid ‘draad’ die er nodig is.
Op de foto: mijn eerste poging werd een kort truitje.

 
 


 

 

 

 

Leave a Reply