Het leven in Princenhage // Bloeiende klaprozen

De Rith papaver klaproos

De klaprozen staan weer volop in de bloei langs de Rithsestraat in Princenhage.

 

Bloeiende klaprozen // Een beeld van fragiele schoonheid of toch niet?

Een klaproos brengt me altijd in een staat van twijfel; vind ik het wel of niet een mooie bloem? Ik herinner me een beeld uit mijn vroege jeugd. We reden over de Ettense baan. In de middenberm stonden rode, enigszins fragiele bloemen. Ik was onder de indruk van de combinatie van het rood in het groene veld. Ondanks dat ik niet van de kleur rood hield, had de bloem mijn aandacht. Dat heeft het nog steeds. Nu de klaprozen weer volop in de bloei langs de Rithsestraat staan, ben ik weer geraakt door de schoonheid. De schoonheid zit voor mij in de minimalistische, gestileerde vorm. Een grote bloem met kwetsbare, haast doorschijnende blaadjes op een dunne, breekbare stengel, die altijd meebeweegt op de wind.
Toen ik vroeg hoe de bloem heette, was ik zeer ontstemd over de naam. Klaproos vond ik een lelijk woord. De woorden ‘klap’ en ‘roos’ horen niet in één woord. Dat vind ik nog steeds. De Engelse benaming poppy vind ik veel mooier en toepasselijker voor deze bloem.

De klaproos, een lid van de papaverfamilie, groeit langs wegen op zanderig bouwland en bloeit van eind mei tot augustus.

 

De Rith papaver klaproos Princenhage

Een close-up van de klaproos.

Leave a Reply