Mijn leven als vormgever // Een bedankje voor WordPress

donation to wordpress

Een bedankje voor WordPress omdat het mijn werk als vormgever makkelijker maakt.

 

Elke maand doneer ik € 25 aan een organisatie of persoon, die mijn werk als vormgever makkelijker maakt. Op deze blog schrijf ik waarom zij waardering verdienen.

 

WordPress // Simpel in het gebruik met ontelbare mogelijkheden.

Deze maand doneer ik € 25 aan WordPress.org. Sinds 2008 bouw ik websites met WordPress. Daarvoor bouwde ik websites in html. Vaak had ik daarbij het gevoel dat ik het wiel zat uit te vinden. WordPress veranderde mijn kijk op webdesign rigoreus. Ondanks dat ik geen enkele ervaring had met PHP lukte het me gelijk een website te bouwen. Er was genoeg informatie en tips op het internet te vinden om me daarbij te helpen.
Nu, zo’n kleine 10 jaar later, ben ik nog steeds diep onder de indruk van dit gebruiksvriendelijke open-sourcesysteem. Het is gratis en simpel om te installeren. De mogelijkheden om de bestanden aan te passen naar eigen wensen zijn ontelbaar. Dat mede dankzij de hulp, expertise en tijd van een grote groep personen die helpen het systeem te verbeteren, themes en plugins te ontwikkelen en vragen te beantwoorden op de forums.

 

Het ontstaan van WordPress.

De eerste versie van WordPress werd ontwikkeld begin 2003 door de Amerikaanse Matt Mullenweg (1984) en Engelse Mike Little (1962). Het was een vervolg op b2/cafelog van de Franse programmeur Michel Valdrighi. Toen Michel Valdrighi in januari 2003 stopte met b2/cafelog, vroeg Matt Mullenweg in een blogpost of er andere gebruikers geïnteresseerd waren om de software verder te ontwikkelen. Mike Little liet een comment achter op die blogpost. In mei 2003 werd de eerste versie uitgegeven.

 

Wat is WordPress?

WordPress biedt de mogelijkheid een website te bouwen met een content management system (CMS). In een CMS kan de gebruiker op een makkelijke manier de inhoud, vormgeving en functionaliteit van zijn website wijzigen en/of aanvullen. WordPress maakt gebruik van de programmeertaal PHP. Om een website te bouwen met WordPress op een eigen webserver is een basiskennis van PHP handig maar niet noodzakelijk.

WordPress is ook in het Nederlands beschikbaar: nl.wordpress.org.

 

WordPress biedt twee systemen aan:

WordPress.org
De bestanden van WordPress.org kun je gratis downloaden en op een eigen hosting-server uploaden. Daarna kun je plugins toevoegen en de bestanden aanpassen. Zo kun je de vormgeving en functionaliteit van een website helemaal maken naar je eigen smaak.
Veel hosting-providers bieden een speciaal WordPress-pakket aan, waarbij WordPress automatisch wordt geïnstalleerd en geüpdatet.
WordPress.com
Bij WordPress.com staan bestanden op de server van WordPress.com. Je hoeft niets te installeren.
Nadat je een gratis account hebt aangemaakt, kun je gelijk je website of blog vullen met teksten en afbeeldingen. Om een theme aan te passen naar je eigen smaak of bepaalde plugins te installeren, kan het zijn dat je moet betalen.

 

Het WordPress-systeem bestaat uit 4 onderdelen:

• Het content management system
De achterzijde van je website waar je berichten en pagina’s aanmaakt, afbeeldingen uploadt, vormgeving kunt aanpassen etc.
• De database
In een MySQL-database wordt alle informatie van je website opgeslagen.
• Het theme
Met het theme bepaal je de vormgeving van je website.
• De plugins
Plugins zijn extra applicaties of programmaatjes die je kunt toevoegen om de website meer functionaliteit te geven. Bijvoorbeeld slideshows, contactformulieren, google maps, etc.

Kortom, WordPress heeft de manier waarop ik websites bouw, totaal veranderd. Ik beschouw het als een onmisbaar tool in mijn werk als vormgever en webdesigner. De donatie voor WordPress heb ik gedaan aan de WordPress Foundation van Matt Mullenweg.

Leave a Reply