Reizen door Europa // Aberdaron op het schiereiland Llŷn ~ Wales

Wales Llyn Aberdaron strand

Het strand bij Aberdaron met uitzicht op de eilandjes Ynys Gwylan-fawr en Ynys Gwylan-bach (zeehondeneilanden).

 

Aberdaron en Bardsey Island op het schiereiland Llŷn // Het eiland van 20.000 heiligen.

Na onze wandeling over de heuvels van Yr Eifl reden we over kleine weggetjes naar het kerkje van St Beuno bij Pistyll. Hier zou een imposante 11de eeuwse doopvont met een Keltisch patroon te bewonderen zijn. Of dat zo is, weten we niet. Het kerkje was gesloten. We vervolgden onze weg naar Aberdaron. Het meest zuidelijke dorpje op het schiereiland Llŷn. De reden dat ik naar Aberdaron wilde, was Bardsey Island, het eiland van 20.000 heiligen. In het Wels Ynys Enlli genoemd. Vanuit het nabijgelegen Porth Meudwy vaart er een pontje naar dit eiland.

Volgens de legende ligt op Bardsey Island King Arthur begraven. Nadat in de vijfde eeuw vervolgde Christenen hun toevlucht zochten op het eiland en onder leiding van Saint Cadfan er in 516 de St. Mary’s Abbey werd gesticht, wordt het als een heilige locatie beschouwd. Sterven op het eiland was de weg naar de hemel, de poort van het paradijs. In de middeleeuwen werd het een belangrijk en drukbezocht pelgrimsoord. Drie pilgrimages naar Bardsley stond gelijk aan één pelgrimage naar Rome. De faam van de abdij eindigde toen het in 1537 werd afgebroken onder het bewind van Hendrik VIII. Toch volgen pelgrims vandaag de dag nog steeds de voetstappen van de heiligen naar Bardsey Island. Reden om de locatie van dichtbij te bekijken. Helaas bleek dat we er noch dichtbij konden komen noch het konden zien liggen.

Om toch nog iets van de pelgrimage te doen, bezochten we het 12de eeuws St Hywyn’s kerkje in Aberdaron, ookwel bekend als de kathedraal van Llŷn, dat pal boven de kustlijn staat. Daarna aten we in het voormalige vissersdorpje een heerlijke pysgod a sglodion (Fish & Chips) bij Sblash.

 

Wales Llyn Aberdaron keltisch kruis

Keltisch kruis bij de St Hywyn’s kerk van Aberdaron.

 

Wales Llyn Aberdaron kerk

De dubbelbeukige kerk, bekend als de Cathedral of Llŷn, werd gebouwd in 1137 en uitgebreid in 1417.

 

Wales Llyn Aberdaron kerk interieur

Het interieur van de St Hywyn’s kerk.

 

Wales Llyn Aberdaron wegwijzer

Aberdaron is een lieftallig kustplaatsje met een mooi zandstrand en talrijke gezellige restaurantjes.

 


 

 

 

 

Leave a Reply